08:00

Domowy jogurt grecki





Nigdy nie sądziłam, że zrobienie domowego jogurtu jest takie łatwe. Zaopatrzyłam się w świetny dzbanek gliniany, który przyśpieszył cały proces i w dodatku wygląda niezwykle klimatycznie.



"Wspaniały, ręcznie dekorowany dzban o pojemności 2 litry. Dzban ten powstaje w Transylwanii, z gliny wydobywanej ręcznie, w węgierskiej rodzinnej firmie o bogatych tradycjach garncarskich. 

Niesamowite dzieje siedmiogrodzkich Węgrów, targanych losami i historią, powodują, że swej pracy oddają serce i duszę. We wszystkich garnkach rzymskich i glinianych formach czuć to wielkie zaangażowanie, i każdy z tych produktów jest niezwykły. Marka Vitos Keramia pochodząca z Transylwanii, to najlepszy z możliwych wyborów."


Składniki:
  • 1l mleka
  • 200g jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii

 
Do zimnego piekarnika wsadzam dzban, ustawiam temperaturę 100*C i nagrzewam dzbanek przez 10 minut od momentu, gdy piekarnik osiągnie wskazaną temperaturę. Dzbanek wyciągam z piekarnika. 


Mleko podgrzewam do ok. 40*C - ma być ciepłe, ale nie powinno parzyć. Ciepłe mleko mieszam z jogurtem naturalnym, połączony płyn przelewam do ciepłego dzbanka.


Dzbanek owijam ręcznikiem kuchenny i górę zamykam folią aluminiową. Zostawiam tak całość w temperaturze pokojowej przez 12 godzin. Najlepiej zostawić dzbanek na noc :) 


Po upływie 12 godzin otrzymamy gotowy jogurt naturalny. Zawartość dzbana przecedzam przez gazę - zostawiam tak całość na około 1 godzinkę. Przecedzony jogurt jest niesamowicie gęsty, można go prawie kroić nożem. A smak po prostu wspaniały.

Odłóżcie część jogurtu na zrobienie kolejnego domowego jogurtu.


Jak to wygląda cenowo?

Dzban jest dostępny w sklepie Ostry Sklep w cenie 39,00 zł. 



Zapraszam do odwiedzenia:

2 komentarze:

  1. Dzbanek jest świetny, szkoda tylko, że mam małe mieszkanie i kuchnię bo już bym go zamówiła :)
    A jogurt domowy super pomysł może skorzystam:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. znam ten ból... ja mam 48m2 i mam problem, żeby pomieścić te wszystkie swoje ukochane graty :)

      Usuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie