10:30

Ananas w tempurze - pyszny deser




Dwa desery, które zawsze królują w wietnamskich barach to jabłko i ananas w cieście. I choć je lubię, to mam wrażenie, że w większości są smażone na tym samym oleju co kurczak w cieście. Polecam przygotowanie tego deseru w domowych warunkach, jest obłędny i smaczniejszy :)


Składniki:

Ananasa kroimy na kawałki - polecam grubsze - i układamy na ręczniku papierowym. Tempurę mieszamy w zimną wodą, tak by uzyskała konsystencję majonezu. Im zimniejsza mieszanka, tym lepszy będzie efekt, więc polecam dodanie kostek lodu do przygotowanej panierki oraz dodatkowo wstawienie jej do zamrażarki na 10 minut. 

 
W wysokim garnku rozgrzewamy olej, gdy będzie gorący - tak jak w przypadku oleju do smażenia pączków - możemy zacząć smażenie. Po wyjęciu tempury z zamrażarki, dodajemy do niej łyżkę oleju kokosowego i szybko mieszamy, by połączyć składniki. Ananasa panierujemy i szybko wrzucamy na gorący olej. Smażymy do momentu, aż panierka będzie półprzeźroczysta. Usmażonego ananasa układamy ponownie na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego :)






Na zdjęciach:
  • talerz duży płaski Onse Colle - Villa d'Este

1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie