10:53

Kurczak w ziołach prowansalskich z lawendą

 





Pieczony kurczak to jeden z moich ulubionych obiadów. Dlaczego? Praktycznie sam się robi, a mi zostaje tylko przyrządzenie dodatków. Skorupka z ziół prowansalskich i lawendy daje niesamowity aromat, który rozchodzi się po całym domu. 





Składniki:

Kurczaka nacieram oliwą, obsypuję 4 łyżkami ziół i dokładnie wcieram zioła. Mięso wkładam do naczynia żaroodpornego, dodaję pokrojone szalotki oraz całość posypuję pieprzem cytrynowym. We wrzątku rozrabiam przyprawę warzywną, studzę i powoli wlewam do naczynia z kurczakiem. Całe danie obsypuję pozostałymi 2 łyżkami ziół prowansalskich, lawendę ścieram w ręce i oprószam nią kurczaka.




Przykrywam naczynie żaroodporne, wstawiam do lodówki na 2 godziny. Naczynie żaroodporne wstawiam do zimnego piekarnika. Kurczaka piekę pod przykryciem przez 90 minut w temperaturze 200*C (od momentu nagrzania piekarnika).

Na zdjęciach:
  • naczynie żaroodporne 5,1l - Termisil

1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie