15:00

Kurczak w panierce tempura




Uwielbiam panierkę tempura, ma mnóstwo zastosowań nie tylko do mięs czy ryb, ale również owoców. Chrupiąca panierka smażona na głębokim tłuszczu - jak pączki - otula nasze przysmaki i pozwala rozkoszować się przy każdym kęsie. Usmażona tempura jest zazwyczaj półprzeźroczysta, jednak chciałam usmażyć grubsze kawałki kurczaka, stąd tempura jest bardziej wysmażona.





Składniki:


Kurczaka doprawiamy, kroimy na pożądane przez nas kawałki. Tempurę mieszamy w zimną wodą, tak by uzyskała konsystencję majonezu. Im zimniejsza mieszanka, tym lepszy będzie efekt, więc polecam dodanie kostek lodu do przygotowanej panierki oraz dodatkowo wstawienie jej do zamrażarki na 10 minut. W wysokim garnku rozgrzewamy olej, gdy będzie gorący - tak jak w przypadku oleju do smażenia pączków - możemy zacząć smażenie.

 
Tempurę wyciągamy z zamrażarki, mieszamy, zanurzamy kawałek kurczaka i wrzucamy na gorący olej. Cienkie kawałki kurczaka smażymy tylko chwilę, grubsze zaś na złoto, by kurczak był dopieczony w środku. Usmażone kawałki przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączył się nadmiar tłuszczu.




Na zdjęciach:
  • ręcznie zdobiona miseczka ceramiczna - wyrób turecki

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) coś dla moich dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super mięsko, wygląda na bardzo soczyste, lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialna miseczk! Też taką mam, ale czarną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja na obiadek, bardzo lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie