17:00

Konkurs z akcesoriami i nożem od firmy FISKARS! 14.09-30.09.2015r.

Na ten konkurs długo czekałam! Aż cztery świetne i trwałe akcesoria do wygrania. Wszystkich zapraszam do udziału. Jedną z nagród jest pogromca pomidorów - jego recenzję mogliście przeczytać ostatnio na blogu!
 


W łapki szczęśliwego zwycięzcy wpadnie więc zestaw z linii FunctionalForm:

Co zrobić by wygrać? 
 


1. Od którego roku Fiskars zapewnia znakomitą jakość? Jestem pewna, że odpowiedź Was zadziwi!

2. Jeśli posiadasz Facebooka, proszę udostępnij na nim link do tego konkursu oraz polub Moje gotowanie i blogowanie.

3. Pytanie otwarte: Podaj przepis lub kreatywny opis dania, w przygotowaniu którego pomógłby produkt od Fiskars - uwzględniając jego rolę w tworzeniu dzieła. Może być to produkt, który jest do wygrania lub inny z oferty Fiskars. Mile widziane zdjęcia potrawy (oczywiście bez produktu :) )- ale zgłoszenia bez zdjęć będą na równi oceniane.
  
 Podpowiedzi: 
- polecam zakładkę Kuchnia :) oraz odnalezienie na stronie zakładki O nas - Tradycja 
Ważne:
  • Odpowiedzi na pytania proszę zamieszczać w komentarzu pod postem lub pod głównym postem na facebooku, który będzie przypięty do tablicy Moje gotowanie i blogowanie <<TUTAJ>>
  • Zdjęcia proszę zamieszczać w poście konkursowym na facebooku lub przesłać do mnie na maila mwroblewska@pro.wp.pl z komentarzem "Konkurs Fiskars".
  • Osoby pozostawiające komentarz jako Anonimowy, proszone są o wiadomość prywatną do mnie na Facebooku celem zostawienia kontaktu do siebie - Małgorzata Wróblewska
  • Konkurs trwa od 14.09.2015r. do 30.09.2015r. 23.59
  • Wygrywa najciekawsza odpowiedź na pytanie otwarte, jeśli pozostałe warunki (1 i 2) zostaną spełnione. Jeśli nie posiadasz Facebooka, daj mi o tym znać - zgłoszenie zostanie również przyjęte.
  • Nagroda zostanie wysłana w ciągu 3 dni roboczych od otrzymania danych adresowych zwycięzcy. 
  • Wyniki zostaną ogłoszone w dniu 01.10.2015r. do godziny 23.59. 
  • Możecie zgłaszać dowolną ilość WŁASNYCH przepisów - jeśli jednak jakiś przepis okaże się kradziony, pożyczony z innego bloga, to ta osoba zostanie zdyskwalifikowana jak i jej wszystkie inne zgłoszenia, nawet jeśli były autorskie. To samo dotyczy zdjęć.
 

17 komentarzy:

  1. Konkurs super i zacne nagrody!

    OdpowiedzUsuń
  2. SUPER, piszę się :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. 1) Fiskars istnieje od 1649 roku.
    2) Polubione i udostępnione :-)
    3) No to teraz czas na przepis. Ja zapraszam na pyszne śniadanie, które najlepiej smakuje w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Do jego przygotowania potrzebujemy bagietki, czosnek, pomidory najlepiej Lima, szczypiorek, olej, sól i świeżo zmielony pieprz. Najpierw nożem do chleba kroimy kromki i nacieramy je czosnkiem, grillujemy na patelni z odrobiną oleju na rumiano. Następnie nożem do pomidorów obieramy je ze skórki i odcinamy zgrubiałą część, kroimy w kostkę. Dodajemy do pomidorków pieprz, odrobinę oleju, posiekany szczypior i świeżą bazylię - oczywiście siekamy nożem szefa kuchni. Mieszamy i układamy na bagietce, posypujemy jeszcze świeżo zmielonym pieprzem. Smakuje pysznie. To taki mój sposób na pyszną grzankę z pomidorami - bruschettę.

    OdpowiedzUsuń
  4. 1. Fiskars istnieje od 1649 roku .
    2. Polubione i udostępnione:)

    3. Naleśniki z serem zapiekane pod śmietanową pierzynką .

    Do miski wlałam mleko , dodałam jajka , cukier waniliowy i mąkę , wszystko dobrze wymieszałam TRZEPACZKĄ FISKARS . Następnie rozgrzałam patelnię posmarowałam odrobina oliwy i usmażyłam naleśniki na złoty kolor z obydwu stron przewracając każdy SZPATUŁKĄ FISKARS.
    Ser zmieliłam , dodałam cukier cukier waniliowy i żółtka wszystko utarłam ŁYŻKĄ FISKARS.
    Białka ubiłam ze szczyptą soli TRZEPACZKĄ FISKARS. Następnie dodałam do sera i delikatnie wymieszałam ŁYŻKĄ FISKARS. Na każdy naleśnik nałożyłam porcję sera i zwinęłam w rulonik przecinają każdy na pół
    MAŁYM NOŻEM DO CHLEBA FISKARS .Żaroodporne naczynie wysmarowałam margaryną i dachówkowo
    ułożyłam w nim naleśniki .Polałam śmietanką wymieszaną z cukrem , cukrem waniliowym i jajkami za pomocą
    trzepaczki Fiskars . Zapiekałam w piekarniku. Gorące danie nakładałam na talerze za pomocą szpatułki Fiskars .

    OdpowiedzUsuń
  5. 1. Fiskars istnieje od 1649 roku .
    2. Polubione i udostępnione:)

    3. Makaronowa patelnia:
    Składniki:
    * pomidor
    * ogórek szklarniowy
    * cukinia
    * cebula czerwona
    * papryka czerwona, żółta, zielona
    * makaron z zupek chińskich - 2 sztuki

    Wykonanie:
    Wszystkie warzywa myjemy. Mięso mielone przekładamy na patelnię i zaczynamy powoli podsmażać. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę jednym z noży Fiskars. Cebulę dodajemy do mięsa mielonego i tak razem smażymy. Następnie za pomocą obieraczki Fiskars obieramy ogórka i cukinię i kroimy je w kostkę z użyciem noża Fiskars. Dodajemy je na patelnię. Teraz kroimy pozostałe skłądniki nożami Fiskars i wkładamy do patelni. Teraz przy użyciu łyżki Fiskars na patelni wszystko mieszamy i czekamy aż się trochę podgotuje. W tym czasie kruszymy makaron z zupek chińskich i wsypujemy go na patelnię. Dolewamy tutaj również wodę - około szklanki - ale tutaj musimy najpierw ocenić ile soku puściły nam warzywa i czy na pewno trzeba dodawać tej wody. Teraz bierzemy się za przyprawianie: sól, pieprz, kurkuma, cząber, bazylia, słodka papryka, papryka chilli. Mieszamy wszystko łyżką Fiskars, czekamy aż makaron zrobi się miękki, a cała woda wyparuje.

    Smacznego.
    * 500 g mięsa mielonego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso mielone oczywiście jest składnikiem ;). Nie mogę edytować poprzedniego komentarza.

      Usuń
  6. 1. od 1649 r
    2. polubione i udostępnione
    3. Ja proponuję użyciu kilku akcesoriów na raz ;P
    Bananowe batoniki (przepis z mojego poprzedniego bloga;p)
    Składniki:
    2 dojrzałe banany
    180 g masła
    100 g brązowego cukru
    270 g płatków owsianych
    3 łyżeczki miodu
    50 g rodzynek
    50 g orzechów włoskich
    150 g gorzkiej czekolady
    1/4 szkl. śmietany kremówki

    Przygotowanie:

    Orzechy włoskie posiekać dokładnie NOŻEM FISKARS i podprażyć na suchej patelni. Następnie wymieszać z płatkami owsianymi oraz rodzynkami.
    Masło rozpuścić z cukrem oraz miodem, pamiętać o mieszaniu ŁYŻKĄ FISKARS.
    Banany obrać i zmiksować lub rozgnieść za pomocą widelca.
    Orzechy, płatki owsiane i rodzynki wraz z bananami dołożyć do mieszaniny masła, cukru oraz miodu. Całość dokładnie połączyć ŁYŻKĄ FISKARS.
    Blachę o wymiarach 21x25 cm wyścielić papierem do pieczenia. Rozsmarować ŁYŻKĄ FISKARS na nim bananowo-owsiankową masę. Wierzch wyrównać.
    Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180st C i piec ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić w blasze do ostygnięcia.
    Gorzką czekoladę połamać na kawałki, roztopić w gorącej kąpieli wodnej, dołożyć śmietanę kremówkę i wymieszać.
    Tak przygotowaną polewą polać ostudzony wypiek i odstawić do ostygnięcia. Gdy wierzch zastygnie, ciasto pokroić NOŻEM FISKARS na prostokątne batoniki.

    Smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. 1. Od 1649 r.
    2. Polubione już dawno, udostępnione.
    3. A ja proponuję coś jesiennego czyli MAKARON Z CUKINII Z KREMOWYM SOSEM DYNIOWYM.
    Cukinię bez pestek ścięłam OBIERACZKĄ FISKARS na cienkie, szerokie paski, lekko posoliłam i podsmażyłam na oliwie do momentu kiedy byla al dente, pomagalam sobie SZPATUŁĄ FISKARS. Dynię hokkaido pokroiłam NOŻEM FISKARS na kawałki, ułożyłam na blaszce wylożonej papierem do pieczenia, skropiłam oliwą, posypałam grubą solą i rozmarynem, piekłam do miękkości, zblendowałam. Na patelni na oliwie podsmażyłam cebulę i czosnek, dodałam śmietankę, purre z dyni i posiekanego NOŻEM DO POMIDORÓW FISKARS pomidora malinowego, poddusiłam i zredukowałam sos. Do gotowego sosu dodałam posiekane suszone na słońcu pomidory. Makaron i z cukinii podałam z sosem posypanym dobrym parmezanem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Polubiłam post i podałam go dalej. Firma Fiskars istnieje od 1649r. Bardzo lubię akcesoria tej firmy i użwam w kuchni wyłącznie noży Fiskarsa. Są niezastąpione i używane praktycznie do wszystkiego, krojenia mięsa , warzyw itp. Baaardzo ucieszył by mnie taki zestaw dodatkowych akcesorii, dlatego z chęcią przystępuję do zabawy. Polecam przepis na domowego kebaba (gdzie do krojenia warzyw i mięsa,a także upieczonych bułek pod kebaba używałam właśnie wspominanych ecześniej noży) . Porcja na 4 kebaby;
    5 dag drożdży
    250 ml mleka
    ok. 400g mąki pszennej
    po szczypcie soli i cukru
    łyżka oleju

    Farsz:
    pierś z kurczaka
    przyprawa do kebaba
    olej
    cebula

    Dodatki wg uznania:
    ogórek
    czerwona papryka
    10 pomidorków cherry
    pól główki sałaty lodowej
    czerwona cebula
    sól i pieprz do smaku

    sos czosnkowy:
    po 3 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego
    ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
    sól
    pieprz
    ewentualnie posiekana natka pietruszki

    ketchup
    4 łyżki koncentratu pomidorowego



    Drożdże rozkruszam i zalewam połowa ciepłego mleka. Dodaję szczyptę cukru i mąki, odstawiam do wyrośnięcia. Do miski wsypuję mąkę, sól, wlewam olej i wyrośnięty zaczyn .Zagniatam elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki. Przekładam do miski, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce od ponownego wyrośnięcia. Filet kroję w kostkę, obsypuję przyprawą do kebaba i podsmażam na oleju. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę . Studzę . Wszystkie warzywa kroję w mniejsze kawałki. Doprawiam odrobiną soli i pieprzu. Majonez mieszam z jogurtem i czosnkiem, doprawiam solą i pieprzem. Sos odstawiam do lodówki. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie porcje, każdą rozwałkowuję na kwadrat,. Smaruję łyżką koncentratu pomidorowego, oprószam przyprawą do kebaba i nakładam mięso z cebulą. Zlepiam dwa przeciwległe rogi,końcówki dociskam widelcem. Placki układam na blasze. Piekę około 20 minut w 180 st. Zostawiam je na chwilę w wyłączonym piekarniku, by zmiękły. Przecinam placki na trójkątne kebaby, do środka nakładam porcję surówki , polewam na przemian keczupem i sosem czosnkowym.


    A na deser polecam ciasto "Krówkę", do smarowania kremu używam noża szefa kuchni Fisars, który ładnie rozprowadza krem na powierzchni ciasta :) Kruche placki;
    2 jajka
    125 g margaryny
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki miodu
    1/2 szklanki cukru pudru
    łyżeczka sody oczyszczonej

    Masa;
    1/2 l mleka
    puszka masy kajmakowej (380g)
    250 g dobrej margaryny
    1.5 opakowania budyniu waniliowego
    2-3 łyżki pudru


    Przygotowuję formę 24cmx26cm. Mąkę i sodę przesiewam do miski , dodaję posiekaną margarynę, jajka i resztę składników. Zagniatam szybko elastyczne i gładkie ciasto. Dzielę na 3 części. Każdą cienko rozwałkowuję i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut w 180 st. Placki mają być lekko złote. Po wyjęciu z piekarnika układam je jeden na drugim (placki można upiec dwa dni wcześniej). Z mleka odlewam pół szklanki i rozrabiam w nim budynie. Resztę mleka gotuję w rondelku. Kiedy zacznie się gotować dolewam budyń i mieszam aż zgęstnieje. Studzę. Margarynę ucieram z pudrem na puch i dodaję porcjami zimny budyń. Na koniec dodaję czubatą łyżkę kajmaku. Dokładnie mieszam. Na pierwszy placek wykładam połowę masy i rozsmarowuję . Przykrywam drugim plackiem i wykładam pozostały kajmak. Przykrywam go ostatnim plackiem, na którym rozsmarowuję pozostałą część masy budyniowej. Ciasto dekoruję wiórkami kokosowymi i płatkami czekolady.



    Zdjęcia wkleiłam w poście konkursowym na FB.

    Pozdrawiam
    Wyborne Smaki
    Wioleta Perkowska

    OdpowiedzUsuń
  9. 1. Fiskars istnieje od 1649 r.
    2. Niestety nie mam fb :(

    3.
    Gdy mam w rękach to cudeńko
    szybko schab pokroi cienko.
    Wnet oczyści też pieczarki
    i pokroi na talarki.
    On cebuli się nie boi
    i w kosteczkę szybko kroi.
    Potem smażę te warzywa,
    no i płynu się pozbywam.
    W kiszeń schabu farsz powkładam,
    bo tym nożem dobrze władam.
    Jeszcze tylko nacieranie
    i do smaku doprawianie.
    Już w naczyniu schab ląduje
    i w lodówce leżakuje.
    Jeszcze upiec, schab gotowy
    i rodzinkę też mam z głowy.
    Czyja to zasługa wiecie?
    To najlepszy nóż na świecie.
    Choć mi noży nie brakuje,
    w mojej kuchni on króluje.
    Kroi sieka, tnie, szatkuje,
    jest jedyny, nie żartuję.
    Jeden nóż a zasług wiele
    FISKARS - moim przyjacielem :)

    To tyle mojej radosnej twórczości, a teraz przepis właściwy o którym była mowa.

    Schab z pieczarkami i czerwoną czubrycą

    Składniki:
    1 kg schabu
    30 dag pieczarek
    1 cebula
    czerwona czubryca (rozmaryn, papryka słodka, papryka chili, pieprz czarny, cząber, papryka ostra, czosnek granulowany, kozieradka, sól)
    olej
    sól i pieprz


    Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso ponacinać w poprzek na równe kawałki (jak przy kotletach), ale nie przekroić do końca. Pieczarki oczyścić i pokroić w talarki. Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażyć cebulę i pieczarki, aż do wyparowania płynu. Ostudzić. Przygotowany farsz wkładać w ponacinane "kieszonki". Każdy ponacinany kawałek schabu dokładnie natrzeć i oprószyć czubrycą czerwoną. Przyprawić solą i pieprzem. Mięso obwiązać wzdłuż bawełnianym sznurkiem lub nicią. Włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Piec w rękawie lub folii aluminiowej w temperaturze 200°C przez ok.70 min.Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze 10-15 min, tak aby przyrumienić mięso.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie http://zhrabinawkuchni.blogspot.com/ :)


    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy30 września

    Witaj,
    świetny konkurs ze wspaniałymi nagrodami:-)

    1. Firma Fiskars zapewnia znakomitą jakość od 1649 roku.
    2. Polubione i udostępnione.
    3. Piersi z kaczki z jesiennymi warzywami i karmelizowanym jabłkiem i winogrono.
    Potrzebujemy:
    akcesoria kuchenne Fiskars
    2 piersi z kaczki
    2 marchewki
    1 seler
    1/2 korzenia pietruszki
    1 por (jasna część)
    2 jabłka
    1 kiść jasnych winogron
    1łyżka cukru
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

    Piersi z kaczki (bez skóry) pokroić w paski nożem do mięsa Fiskars na desce do krojenia Fiskars. Zamarynować w 2 łyżkach oliwy z oliwek, soli i świeżo zmielonym pieprzu. Odstawić do lodówki na około 2 h. Warzywa obrać obierakiem do warzyw Fiskars i pokroić w plasterki nożem szefa kuchni Fiskars na desce do krojenia Fiskars. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i z pomocą krajalnicy do jabłek z miseczką Fiskars pokroić w ósemki. Winogrono umyć i owoce oderwać od gałązek. W woku rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić zamarynowane piersi z kaczki. Smażyć około 5 minut, często mieszając dużą łyżką Fiskars. Usmażone piersi z kaczki przełożyć na talerzyk i do woka wrzucić pokrojone warzywa (najpierw por, potem marchewkę, pietruszkę i seler). Smażyć około 5 minut, często mieszając dużą łyżką Fiskars i następnie dodać lekko podsmażone piersi z kaczki. Wymieszać i całość smażyć około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Wok można przykryć pokrywką. Danie przełożyć na talerze lub do osobnego naczynia. W tym samym woku, bez uprzedniego mycia, rozpuścić 1 łyżkę cukru. Do skarmelizowanego cukru dodać pokrojone jabłka. Wymieszać i smażyć kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną. Do jabłek dodać winogrono, zamieszać dużą łyżką Fiskars i podsmażyć chwilkę. Na talerz wyłożyć ugotowany wcześniej długoziarnisty ryż (najlepiej wyjąć go z kokilki, małej foremki lub silikonowej foremki na muffinki). Obok ryżu podać soczyste piersi z kaczki z jesiennymi warzywami. Piersi z kaczki z warzywami polać karmelizowanymi jabłkami i winogrono. Całość posypać drobno posiekaną natką zielonej pietruszki.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
    Laura
    a763@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie