10:30

Wołowina w żółtym curry



 

Wołowina w żółtym curry to kolejne danie z kuchni indyjskiej, które totalnie pokochałam. Po dwóch wizytach w restauracjach i podpatrzeniu składu postanowiłam spróbować swoich siły i z tym daniem. Przepis teoretycznie jest na 4-5 osób, u nas były 3 (w tym dwóch panów) i nie została nawet łyżeczka sosu.

Składniki:

Wołowinę oczyszczamy (jeśli jest potrzeba), kroimy w cienkie paski i przyprawiamy. Odstawiamy do lodówki na 20minut. Szalotkę, papryki, ananasa oraz czosnek kroimy na kawałki  i podsmażamy na dwóch łyżkach masła. Do warzyw dodajemy wołowinę, smażymy 5 minut i wlewamy mleko kokosowe. Patelnię przykrywamy i po kolejnych 5 minutach dodajemy mleczko kokosowe. Curry gotujemy na niskim ogniu przez 10 minut, doprawiamy do smaku przyprawą curry. 




Wołowinę w żółtym curry podajemy z ryżem lub indyjskimi chlebkami. Znam też takich, co jedzą i z ryżem i z chlebkami :)


Moja wołowina w curry miała piękny żółty kolor, dzięki prawdziwemu curry prosto z Indii. Jeśli zaopatrzymy się w porządną przyprawę, to nie musimy dodawać kurkumy, by uzyskać piękny żółty kolor naszej potrawy. 

Moje curry pochodzi od Przyprawy Premium i śmiało mogę je polecić do dań z kuchni indyjskiej. 


1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie