18:00

Grillowane sakiewki z kozim serem i bazylią

 




Kurczak nie musi być nudny, a nadziane, grillowane i pachnące bazylia sakiewki to czysta rozkosz dla podniebienia. Jak i również genialna alternatywa dla klasycznych mięs z grilla.



Składniki:
  • Pierś z kurczaka
  • Cztery listki świeżej bazylii
  • Świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koperku
  • 2 plasterki sera koziego
  • Ogórki kaszubskie od Dagomy

Przygotowujemy marynatę: wino mieszamy z oliwą, sosem sojowym, wyciśniętym czosnkiem i koperkiem.  Pierś z kurczaka oczyszczamy, rozcinamy w połowie tworząc kieszonkę i zalewamy marynatą. Odstawiamy na 60 minut do lodówki. 


 
Ser kozi łamiemy na drobne kawałki oraz mieszamy z porwanymi listkami bazylii i napełniamy nim kieszonkę. Całość obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim lub spinamy wykałaczkami. Pierś zawijamy w folię aluminiową i grillujemy przez 10minut z każdej strony. 


Pozbywamy się folii i grillujemy jeszcze po 5 minut z obu stron. Podajemy z soczystymi ogórkami o lekko ostrym smaku – ogórki kaszubskie od Dagomy :)


Zapraszam do odwiedzenia:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie