11:00

Placki z cukinią i makaronem

 





Placki lub po prostu warzywne kotlety. Genialnie smakują na ciepło z jogurtem naturalnym, ale również mogą być zimną przekąską. 


 Składniki:
  • pół żółtej cukinii (starta, po odsączeniu wody ważyła 250g)
  • 100g makaronu nitki
  • 1 jajko 
  • 4 kopiaste łyżki mąki pszennej + mąka do obtoczenia
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1 łyżka oleju



Cukinię ścieramy na tarce, zostawiamy na sitku do wysuszenia (około 30minut), makaron gotujemy al dente. W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki (oprócz oleju), formujemy kotlety  i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, zmniejszamy ogień i smażymy  na złoto.




Placki są smaczniejsze, gdy zamiast smażyć je w tłuszczu, usmażymy je tak jak naleśniki - tylko na natłuszczonej patelni.




7 komentarzy:

  1. Ale pyszne, to taka wypasiona wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej fajne te twoje placuszki, też robię z cukinii tylko że zamiast makaronu daję kaszę jaglaną, może ci się spodobają :) http://mojprzepisna.pl/jaglane-placuszki-z-cukinia-i-papryka/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) zaraz zerknę, też lubię z kaszą. Mój mąż to zabija za placki z kaszy jaglanej i gryczanej :) Uwielbiam Asiu Twoje zdjęcia, może kiedyś dorobię się takiego obiektywu :) Ps. Cały czas żyłam w przekonaniu, że to Twoje zdjęcie profilowe na fb to Ty i się zastanawiałam no ale jak to, kiedy ona się tego nauczyła :) No i wreszcie google+ mnie oświeciło :) :)

      Usuń
  3. Hej fajne te twoje placuszki, też robię z cukinii tylko że zamiast makaronu daję kaszę jaglaną, może ci się spodobają :) http://mojprzepisna.pl/jaglane-placuszki-z-cukinia-i-papryka/

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry pomysł :D Osobiście zawsze robiłam z samej cukinii + dod. warzyw, np marchewki ;) Trzeba spróbować tę wersję.

    Pozdrawiam, Oszczednastudentka.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super. Ciekawe to połączenie z makaronem- pierwszy raz takie widzę, ale myślę, że musi fajnie smakować. ;)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie