Placki lub po prostu warzywne kotlety. Genialnie smakują na ciepło z jogurtem naturalnym, ale również mogą być zimną przekąską.
- pół żółtej cukinii (starta, po odsączeniu wody ważyła 250g)
- 100g makaronu nitki
- 1 jajko
- 4 kopiaste łyżki mąki pszennej + mąka do obtoczenia
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka oleju
Cukinię ścieramy na tarce, zostawiamy na sitku do wysuszenia (około 30minut), makaron gotujemy al dente. W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki (oprócz oleju), formujemy kotlety i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, zmniejszamy ogień i smażymy na złoto.
Placki są smaczniejsze, gdy zamiast smażyć je w tłuszczu, usmażymy je tak jak naleśniki - tylko na natłuszczonej patelni.
Ale pyszne, to taka wypasiona wersja :)
OdpowiedzUsuńna bogato :) Dziękuję Ci bardzo za odwiedziny :)
UsuńHej fajne te twoje placuszki, też robię z cukinii tylko że zamiast makaronu daję kaszę jaglaną, może ci się spodobają :) http://mojprzepisna.pl/jaglane-placuszki-z-cukinia-i-papryka/
OdpowiedzUsuńDziękuję :) zaraz zerknę, też lubię z kaszą. Mój mąż to zabija za placki z kaszy jaglanej i gryczanej :) Uwielbiam Asiu Twoje zdjęcia, może kiedyś dorobię się takiego obiektywu :) Ps. Cały czas żyłam w przekonaniu, że to Twoje zdjęcie profilowe na fb to Ty i się zastanawiałam no ale jak to, kiedy ona się tego nauczyła :) No i wreszcie google+ mnie oświeciło :) :)
UsuńHej fajne te twoje placuszki, też robię z cukinii tylko że zamiast makaronu daję kaszę jaglaną, może ci się spodobają :) http://mojprzepisna.pl/jaglane-placuszki-z-cukinia-i-papryka/
OdpowiedzUsuńDobry pomysł :D Osobiście zawsze robiłam z samej cukinii + dod. warzyw, np marchewki ;) Trzeba spróbować tę wersję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Oszczednastudentka.pl
Wygląda super. Ciekawe to połączenie z makaronem- pierwszy raz takie widzę, ale myślę, że musi fajnie smakować. ;)
OdpowiedzUsuń