Pamiętacie przepis na gulasz z kruchej miski? Teraz czas na drugi przepis z wykorzystaniem gotowego dania - słoiczka z linii Męska Rzecz - klopsy w sosie pomidorowym. Nie byłabym sobą, gdybym po prostu podgrzała zawartość słoika i tak zwyczajnie zjadła.
Składniki:
(16 babeczek)
- tarta - kruche ciasto
- słoiczek klopsy w sosie pomidorowym od Męska Rzecz
- 4 plasterki żółtego sera gouda
- kieliszek dobrego alkoholu - do wypicia podczas degustacji :)
Zgodnie z przepisem na kruche ciasto - Ciasto rozwałkowujemy na formę, przykrywamy papierem do pieczenia i
obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy 15 minut w
temperaturze 180*C.
Zawartość słoika przekładamy do miseczki, wyławiamy klopsiki i każdy kroimy na cztery kawałki. Ser kroimy w małe kwadraty - na wielkość babeczki.
Kruchą miseczkę wyciągamy z formy, układamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia, napełniamy łyżką sosu, umieszczamy kawałek klopsika i przykrywamy kawałkiem żółtego sera.
Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180*C. Po wystudzeniu degustujemy z kieliszkiem dobrego alkoholu - jak na męską rzecz przystało ;)
Zapraszam do odwiedzenia fanpage na Facebooku - Męska Rzecz
Lubię takie wytrawne, małe przekąski :)
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam, tylko przy takich małych pysznościach łatwo się zapomnieć ile sztuk już się wchłonęło :) :)
UsuńTakie babeczki to świetny pomysł, nie tylko na męskie spotkanie :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie nie tylko dla panów :)
Usuń