10:30

Dziki ryż z szafranem i chilli


Czerwony, czarny i dziki to moje ulubione ryże. Przede wszystkim smakują całkiem inaczej niż klasyczny biały ryż, więc wszystkim, którzy jeszcze mieli okazji ich spróbować - gorąco polecam :) 


"Ziarna dzikiego ryży uznawane są za swego rodzaju kawior pośród ryżów. Dlaczego? Jego wyjątkowy smak pasuje bowiem do wykwintnych potraw z dzikiego ptactwa i dziczyzny. Komponuje się również z owocami morza i sałatkami.

Dziki ryż, znany też jako ryż indiański czy kanadyjski, ceniony jest za swoje właściwości odżywcze. Stanowi on bogate źródło białka i błonnika oraz cennych, wysokonienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. W tych czarnych, podłużnych ziarnach znajdziemy całe mnóstwo witamin z grupy B, żelaza, cynku i kwasu foliowego."

Składniki:

Ryż płuczemy, zalewamy szklanką wody i szybko zagotowujemy, gotujemy 5 minut. Ściągamy garnek z palnika, dodajemy chilli, szafran i mieszamy z ryżem. Garnek owijamy ręcznikiem i odstawiamy na 20 minut, by ryż wchłonął resztę wody.


2 komentarze:

  1. Niby niewiele składników a jednak smak dzikiego ryżu już sam w sobie jest wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  2. potrawa wygląda baaaardzo luksusowo :D

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie