Słodkie papryczki wręcz uśmiechały się do mnie w sklepie, a zaraz za nimi pomidorki na gałązce i brokuły. Takie mocno warzywne szaszłyki marzyły mi się od dawna :)
Składniki:
- 3 słodkie papryczki
- 1 średnia cukinia
- 1 łyżka oliwy
- 1 brokuł
- 1/3 świeżego ananasa
- 8 pieczarek
- 2 gałązki małych pomidorków
- 10 plasterków chorizo (kiełbasy hiszpańskiej)
- 4 łyżki startego parmezanu
- sos remulada duńska
Papryczkę przecinam wzdłuż, wydrążam gniazdo z pestkami i opłukuję. Odcinam końcówki cukinii i kroję ją na grube plasterki. Na patelni grillowej rozgrzewam łyżkę oliwy i opiekam paprykę oraz plastry cukinii. Brokuł dzielę na różyczki i gotuję na parze na al dente. Na długi szpikulec nadziewam wszystkie składniki, uważając by pomidorki nie odczepiły się od gałązki. Szaszłyk obsypuję startym parmezanem i zapiekam w piekarniku przez 8 minut w temperaturze 220*C - opcja grill.
Moje szaszłyki podałam z żółtą fasolką szparagową oraz polałam je sosem remulada duńska od Folwarku. Sos sprawdził się wyśmienicie w połączeniu z warzywami :)
Same pysznosci an tym twoim blogu! Zjadłabym bo pysznie wygląda.:-) nowy post! http://cleoklepko.blogspot.com
OdpowiedzUsuń