15:00

Sajgonki z mięsem z indyka



Sajgonki są pyszne, a najlepiej gdy są zrobione w domu. Nie są smażone w głębokim, starym tłuszczu i nie pachną całym menu "wietnamca". 




Składniki:
  • 24 listki papieru ryżowego
  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule szalotki
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 8 suszonych grzybów mun
  • 100g makaronu vermicelli
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • pieprz kajeński 
  • papryka słodka
  • curry
  • kminek

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 1 godzinę. Mięso doprawiamy wg uznania na ostro lub łagodnie. Smażymy je na oliwie, gdy już będzie rumiane zgarniamy je na jedną stronę i podsmażamy obok cebulę. Marchewki ścieramy na tarce, dodajemy do cebuli.

Bardzo cenie sobie w tym przepisie dodatek pieprzu kajeńskiego. Ma bardzo intensywny zapach i również wspaniały, ostry smak. Wysoka zawartość kapsaicyny powoduje, że pieprz przyśpiesza przemianę materii - jak również proces odchudzania :) I od razu mi lepiej, gdy widzę przed sobą cały talerz smażonych sajgonek. Pieprz kajeński możecie kupić np. w sklepie Przyprawy Premium.



Kapustę pekińską kroimy w drobne paski. W rozdrabniaczu (możemy użyć maszynki do mięsa) miksujemy kapustę pekińską, grzyby mun oraz porcjami dodajemy mięso, marchew i cebulę. Makaron vermicelli zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po 2 minutach i kroimy na drobne kawałki. Mieszamy z pozostałymi składnikami.



Papier ryżowy moczymy przez kilka sekund w ciepłej wodzie, nakładamy farsz i zwijamy sajgonkę. Odkładamy na kilka minut by wyschła. Gotowe sajgonki smażymy w głębokim oleju lub podobnie jak naleśniki - na posmarowanej oliwą patelni. Kto co lubi :) Mniej lub bardziej tłusto :)

Do sajgonek polecam sosy chilli :)



5 komentarzy:

  1. Właśnie czegoś takiego szukałam! Uwielbiamy z mężem sajgonki (ba! nawet nasz syn) a ta wersja wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo :) po prawej stronie w tagach znajdziesz SAJGONKI - jest tam przepis na drugą wersję :) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sajgonki w chińczykach to ostatnia potrawa jaką bym wzięła, ale Twój przepis wydaje się prosty, zdjęcia pokazują coś smakowitego, więc kto wie może poszukam papieru ryżowego w sklepie i upichcę coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też myślałam, że dużo z tym roboty... ale wcale nie :) sajgonki są dość proste i nawet szybko się je robi :) :)

      Usuń
  4. Oj mniamciu mniamciu! NIGDY nie robiłam w domu!

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie