Sajgonki są pyszne, a najlepiej gdy są zrobione w domu. Nie są smażone w głębokim, starym tłuszczu i nie pachną całym menu "wietnamca".
Składniki:
- 24 listki papieru ryżowego
- 400g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule szalotki
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 2 marchewki
- 8 suszonych grzybów mun
- 100g makaronu vermicelli
- 4 łyżki sosu sojowego
- pieprz kajeński
- papryka słodka
- curry
- kminek
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 1 godzinę. Mięso doprawiamy wg uznania na ostro lub łagodnie. Smażymy je na oliwie, gdy już będzie rumiane zgarniamy je na jedną stronę i podsmażamy obok cebulę. Marchewki ścieramy na tarce, dodajemy do cebuli.
Bardzo cenie sobie w tym przepisie dodatek pieprzu kajeńskiego. Ma bardzo intensywny zapach i również wspaniały, ostry smak. Wysoka zawartość kapsaicyny powoduje, że pieprz przyśpiesza przemianę materii - jak również proces odchudzania :) I od razu mi lepiej, gdy widzę przed sobą cały talerz smażonych sajgonek. Pieprz kajeński możecie kupić np. w sklepie Przyprawy Premium.
Bardzo cenie sobie w tym przepisie dodatek pieprzu kajeńskiego. Ma bardzo intensywny zapach i również wspaniały, ostry smak. Wysoka zawartość kapsaicyny powoduje, że pieprz przyśpiesza przemianę materii - jak również proces odchudzania :) I od razu mi lepiej, gdy widzę przed sobą cały talerz smażonych sajgonek. Pieprz kajeński możecie kupić np. w sklepie Przyprawy Premium.
Kapustę pekińską kroimy w drobne paski. W rozdrabniaczu (możemy użyć maszynki do mięsa) miksujemy kapustę pekińską, grzyby mun oraz porcjami dodajemy mięso, marchew i cebulę. Makaron vermicelli zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po 2 minutach i kroimy na drobne kawałki. Mieszamy z pozostałymi składnikami.
Papier ryżowy moczymy przez kilka sekund w ciepłej wodzie, nakładamy farsz i zwijamy sajgonkę. Odkładamy na kilka minut by wyschła. Gotowe sajgonki smażymy w głębokim oleju lub podobnie jak naleśniki - na posmarowanej oliwą patelni. Kto co lubi :) Mniej lub bardziej tłusto :)
Do sajgonek polecam sosy chilli :)
Właśnie czegoś takiego szukałam! Uwielbiamy z mężem sajgonki (ba! nawet nasz syn) a ta wersja wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) po prawej stronie w tagach znajdziesz SAJGONKI - jest tam przepis na drugą wersję :) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńSajgonki w chińczykach to ostatnia potrawa jaką bym wzięła, ale Twój przepis wydaje się prosty, zdjęcia pokazują coś smakowitego, więc kto wie może poszukam papieru ryżowego w sklepie i upichcę coś takiego:)
OdpowiedzUsuńteż myślałam, że dużo z tym roboty... ale wcale nie :) sajgonki są dość proste i nawet szybko się je robi :) :)
UsuńOj mniamciu mniamciu! NIGDY nie robiłam w domu!
OdpowiedzUsuń