09:00

Pita z kurczakiem i świeżym ananasem




Pita, knysza - uwielbiam je, ale niechętnie kupuje je w budkach z okienkiem. Mój brzuszek jest dość wrażliwy na każdy nieświeży produkt, stąd najczęściej jedzenie typu fast-food przygotowuję w domu. Nie dość, że jest smaczniejsze to wiem, co jest w środku.


Składniki:
  • 8 bułek pita
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju kokosowego
  • 0,5 kapusty pekińskiej
  • 100g rukoli
  • 100g roszponki
  • 1 duży ogórek
  • 2 czerwone papryki
  • 3 cebule szalotki (może być czerwona cebula)
  • 100g sera smażonego
  • 100g sera żółtego wędzonego
  • 400g fasoli czerwonej z puszki
  • 0,5 świeżego ananasa
  • przyprawy (pieprz, papryka słodka, curry, kminek, oregano)
  • sos kebab-gyros Folwark


Pierś kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy i podsmażamy z łyżką oliwy. Fasolę płuczemy, zostawiamy na sitku. Kapustę pekińską, ogórek, paprykę, szalotkę i ananasa kroimy na kawałki. Ser smażony i wędzony kroimy w drobne paski. W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki i zalewamy sosem kebab-gyros. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.



Pitę nadziewamy sporą porcją sałatki. Dla koneserów ostrego smaku polecam dodatkowo polać całość sosem. 




2 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie