12:00

Pierogi z ciecierzycą



Kocham pierogi :) W każdej wersji, a najbardziej z mięsem, ale tym razem przedstawiam coś innego.



Składniki:
  • 240g ciecierzycy z puszki
  • 4 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 cebule szalotki
  • 1 łyżka oleju koksowego (może być oliwa)
  • garść listków bazylii

Przygotowujemy ciasto na pierogi z tego przepisu. Cebulkę kroimy w pióra i podsmażamy. Blendujemy cieciorkę (odsączamy z puszki, ale szybkim ruchem by cieciorka była mokra), pieprz, paprykę, podsmażoną szalotkę oraz bazylię na gładką masę. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. 

Lepimy pierogi :) Gotujemy we wrzątku około 3 minuty od momentu, gdy wypłyną na wierzch. 


Co zrobić by pierogi się nie zlepiały po ugotowaniu? Do miski wlewam lodowatą wodę oraz 3 łyżki oliwy, mieszam. Wyławiam pierogi z wrzątku łyżką cedzakową i wrzucam bezpośrednio do miski z lodowatą wodą. Po 5 minutach wyjmuję i odkładam na talerz do wyschnięcia. Pierogi się nie lepią i nie są przy tym tłuste. 


3 komentarze:

  1. Wspaniale wyglądają, ciekawa jestem jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy07 marca

    koniecznie do zrobienia!, czy cieciorkę przecedzamy, czy blendujemy zawartość puszki z zalewą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dopisałam w przepisie :) Cieciorkę odcedzamy z puszki, ale szybko, by nadal była mokra/wilgotna.

      Usuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie