16:00

Sos chilli limonkowo-imbirowy



Kolejna wersja cudownego słodko-ostrego sosu. Tym razem z wykorzystaniem pasty imbirowej.



Składniki:
  • 100ml octu
  • 400ml wody
  • 4 wysuszone papryczki chilli (mogą być świeże)
  • 200g cukru trzcinowego nierafinowanego (może być i biały)
  • 2 łyżki skrobi z tapioki (może być mąka ziemniaczana)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • sok z 2 limonek
  • skórka z 2 limonek
  • 2 łyżki pasty imbirowej

Do garnka wlewamy 300ml wody, ocet, skórkę z limonki, sok z limonki oraz dodajemy cukier oraz sól. Wyciskamy ząbki czosnku przez praskę, papryczki kroimy na małe paski i razem z pestkami dodajemy wszystko do garnka. Na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Dodajemy pastę imbirową. Pozostałe 100ml wody mieszamy ze skrobią, dokładnie, aż składniki idealnie się połączą i powoli wlewamy do sosu chilli. Cały czas mieszając sos - na tym etapie będzie bardzo gęstniał - gotujemy jeszcze 2 minuty. Przelewamy do wyparzonej butelki i po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. 

3 komentarze:

  1. Jakiej pasty imbirowej używasz i gdzie ją kupujesz? Nigdy wcześniej jej nie używałam, a Twój przepis mnie zaciekawił :)
    http://netstylistka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Na temat pasty imbirowej pisałam tutaj: http://vitraillight.blogspot.com/2015/06/zdrowe-zakupy-cz6-tapioka-pasta-imbirowa.html, ja kupiłam w auchan, ale myślę, że jest dostępna też w innych sklepach i marketach. Generalnie patrz na skład - dobrze by miała ponad 95% imbiru :) a najlepiej 98% czy 99% :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Super, dziękuję. Z pewnością wypróbuję zarówno pastę jak i sos. Pozdrawiam!
    P.S. Kot na zdjęciu cudowny :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie