Mocno serowe :) Polecam poczekać, aż ostygną. Niecierpliwi mogą poparzyć sobie język gorącym serem :) Gdy bułeczki wystygną również łatwiej się je kroi na rożki, a i masa serowa nie ucieka z nich.
Składniki na bułeczek:
- 50ml mleka
- 2 jajka
- 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
- 5g suchych drożdży
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego (może być biały)
- 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego (może być masło)
- 400g sera białego
- 2 żółtka
- 100gr cukru trzcinowego (może być biały)
- 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego (może być masło)
Przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę (ok. 5 minut). Odstawiamy do lodówki.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem.
Wszystkie pozostałe składniki mieszamy razem lub wyrabiamy mikserem z
końcówką hak. Dodajemy mleko z jajkami i ponownie wyrabiamy około 5
minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny
do wyrośnięcia. Ciasto rośnie bardzo wolno, po 1,5h zmiana nie będzie
bardzo widoczna, ale tak ma być.
Wyciągamy
ciasto z miski, zagniatamy na kształt rolady i tniemy na dziewięć
kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy i nakładamy na jego środek łyżkę masy serowej. Sklejamy ciasto jak pierogi i formujemy bułeczkę. Układamy na
blaszce w sporych odstępach. Gotową blaszkę przykrywamy i odstawiamy
jeszcze na 30 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl