12:00

Pełnoziarniste bułeczki "rożki" z białym serem

 


Mocno serowe :) Polecam poczekać, aż ostygną. Niecierpliwi mogą poparzyć sobie język gorącym serem :) Gdy bułeczki wystygną również łatwiej się je kroi na rożki, a i masa serowa nie ucieka z nich.




Składniki na  bułeczek:
  • 50ml mleka
  • 2 jajka
  • 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
  • 5g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (może być biały)
  • 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego (może być masło)
Masa serowa:
  • 400g sera białego
  • 2 żółtka
  • 100gr cukru trzcinowego (może być biały)
  • 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego (może być masło)

Przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę (ok. 5 minut). Odstawiamy do lodówki.



Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy razem lub wyrabiamy mikserem z końcówką hak. Dodajemy mleko z jajkami i ponownie wyrabiamy około 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie bardzo wolno, po 1,5h zmiana nie będzie bardzo widoczna, ale tak ma być. 


Wyciągamy ciasto z miski, zagniatamy na kształt rolady i tniemy na dziewięć kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy i nakładamy na jego środek łyżkę masy serowej. Sklejamy ciasto jak pierogi i formujemy bułeczkę. Układamy na blaszce w sporych odstępach. Gotową blaszkę przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 30 minut. 


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie