Bardziej zwarty niż inne chleby, które piekłam. Zdecydowanie główną nutę smakową gra tym razem mąka owsiana, dopiero później wyczuwalny jest orkisz. Chlebek jest "gęsty" i bardzo sycący.
Składniki:
- 250g mąki orkiszowej jasnej typ 630
- 250g mąki owsianej
- 7g suchych drożdży
- 100g płatków (ja mam mieszankę owsianych, orkiszowych i gryczanych)
- 450ml wody
- pół łyżeczki soli
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, solą i płatkami. Na
małych obrotach miksera (ja używam końcówki motylkowej a czasem haku w
zależności co jest pod ręką) bardzo powoli dodajemy wodę – tak, by
ciasto nadal
pozostało gęste. Jeśli wodę dodamy za szybko, ciasto będzie bardzo
lejące i pozostaje nam tylko dosypywanie mąki. Gdy dodamy całą wodę
miksujemy jeszcze ciasto około 5 minut by
nabrało sprężystości. Nie wyjdzie mam gęste ciasto "kulka", może być
trochę lejące ale gęsta co najmniej jak budyń. Przykrywamy miskę i
zostawiamy ciasto na 15 minut. Formę
keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, możemy wysypać do niej ziarna i
wlewamy ciasto chlebowe. Przykrywamy i zostawiamy na 40minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C, ciasto chlebowe smarujemy
wodą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Chleb pieczemy 45 minut, ciepły
wyciągamy z piekarnika i od razu z formy. Nie zdejmujemy papieru aż do
momentu, gdy chleb nie wystygnie. Smarujemy powierzchnię wodą i
zostawiamy do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl