11:30

Delikatny kurczak z jabłkiem i marchewką





Nie zawsze mam ochotę na przypieczonego kurczaka, a gotowany smakuje mi tylko w rosole :) Znalazłam sposób jak upiec "białego kurczaka" o delikatnym mięsie i cudownym aromacie.

Składniki:

Naczynie żaroodporne - lub garnek rzymski - wykładam papierem do pieczenia i układam na nim kurczaka. Jabłka, szalotkę i marchewkę kroję na plasterki. Między pałki kurczaka wkładam małe kawałki marchewek oraz cząstki jabłek. Wysypuję pociętą szalotką oraz skrapiam całość olejem lnianym. Gotowe danie grubo obsypuję przyprawą do mięs i sosów. Wkładam do zimnego piekarnika, nagrzewam go do 200*C i od tego momentu piekę 60 minut. 
W piekarniku wkładam naczynie na najniższą półkę, a zamiast pokrywki całość szczelnie przykrywam folią aluminiową. 




3 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie