Słodko-gorzki i ostry deser, w dodatku jeden z moich ukochanych. Czekolada z chilli zawładnęła moim sercem od pierwszego kęsa, ale zawsze tego chilli było dla mnie za mało.
Składniki:
(dwa duże desery)
- budyń czekoladowy
- 100g gorzkiej czekolady (np. gorzka z chilli od Lindt)
- 1 łyżeczka kruszonego chilli od Przyprawy Premium
- 100g drylowanych wiśni
- 40g cukru brązowego muscovado
Budyń przyrządzamy zgodnie z przepisem, pod koniec dodajemy pokruszoną, gorzką czekoladę oraz chilli. Nakładamy do pucharków, gdy ostygnie wstawiamy do lodówki. Wiśnie smażymy z brązowym cukrem przez 10 minut, zostawiamy na patelni do wystudzenia i zgęstnienia. Do zimnych pucharków dodajemy letnie, gęste wiśnie. Dekorujemy kostką gorzkiej czekolady i wisienką.
Mmm, bajeczne połączenie smaków :) Zupełnie wyjątkowy budyń Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) :)
UsuńWIśnie + czekolada - to zawsze smakuje obłędnie!
OdpowiedzUsuńo to prawda... :) jak w moim ulubionym torcie szwarcwaldzkim :)
UsuńJezu.... to musi być dekadenckie połączenie. Super pomysł na ciekawe podanie budyniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńJej, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń