09:17

Czekoladowy budyń z chilli i smażonymi wiśniami




Słodko-gorzki i ostry deser, w dodatku jeden z moich ukochanych. Czekolada z chilli zawładnęła moim sercem od pierwszego kęsa, ale zawsze tego chilli było dla mnie za mało.





Składniki:
(dwa duże desery)
  • 100g drylowanych wiśni
  • 40g cukru brązowego muscovado




Budyń przyrządzamy zgodnie z przepisem, pod koniec dodajemy pokruszoną, gorzką czekoladę oraz chilli. Nakładamy do pucharków, gdy ostygnie wstawiamy do lodówki. Wiśnie smażymy z brązowym cukrem przez 10 minut, zostawiamy na patelni do wystudzenia i zgęstnienia. Do zimnych pucharków  dodajemy letnie, gęste wiśnie. Dekorujemy kostką gorzkiej czekolady i wisienką.








7 komentarzy:

  1. Mmm, bajeczne połączenie smaków :) Zupełnie wyjątkowy budyń Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WIśnie + czekolada - to zawsze smakuje obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to prawda... :) jak w moim ulubionym torcie szwarcwaldzkim :)

      Usuń
  3. Jezu.... to musi być dekadenckie połączenie. Super pomysł na ciekawe podanie budyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jej, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie