Po czekoladowych bułeczkach przyszedł czas na wersję śniadaniową - mocno nadzianą :)
Składniki na 9 bułeczek:
- 50ml mleka
- 2 jajka
- 150g mąki orkiszowej jasnej (może być pszenna)
- 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być inna pełnoziarnista)
- 5g suchych drożdży
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego (może być biały)
- szczypta soli himalajskiej (może być zwykła, ale nie polecam :) )
- 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego (może być masło)
Nadzienie:
- garść listków bazylii
- 20 orzechów arachidowych
- 80g szynki parma lub podobnej
- 80g kiełbasy hiszpańskiej z orzechami lub porządnego salami
- 4 łyżki startego parmezanu
- 10 suszonych pomidorów
- 1 łyżka oleju lnianego lub z awokado
- pieprz młotkowany
- zioła prowansalskie
Bazylię, szynkę, kiełbasę hiszpańską, suszone pomidory
kroimy w paski. Dodajemy obrane orzeszki arachidowe, starty parmezan oraz olej.
Mieszamy i doprawiamy.
Uwielbiam pieprz świeżo mielony, ma całkiem inny aromat niż pieprz mielony na proszek. Myślałam, że nie ma nic "po środku"... a jednak - pieprz młotkowany. Jest bardzo aromatyczny i w zapachu podobny do tego świeżo zmielonego. Jak dla mnie genialne rozwiązanie.
Uwielbiam pieprz świeżo mielony, ma całkiem inny aromat niż pieprz mielony na proszek. Myślałam, że nie ma nic "po środku"... a jednak - pieprz młotkowany. Jest bardzo aromatyczny i w zapachu podobny do tego świeżo zmielonego. Jak dla mnie genialne rozwiązanie.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Wszystkie pozostałe
składniki mieszamy razem lub wyrabiamy mikserem z końcówką hak. Dodajemy mleko
z jajkami i ponownie wyrabiamy około 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie bardzo
wolno, po 1,5h zmiana nie będzie bardzo widoczna, ale tak ma być.
Wyciągamy ciasto z miski, zagniatamy na kształt rolady
i tniemy na dziewięć kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy i nakładamy na jego
środek łyżkę farszu. Sklejamy ciasto i formujemy bułeczkę. Układamy na blaszce
w sporych odstępach. Gotową blaszkę przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 30
minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 12
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl