12:00

Bułki nadziane bazylią, orzechami i szynką parma





Po czekoladowych bułeczkach przyszedł czas na wersję śniadaniową - mocno nadzianą :)






Składniki na 9 bułeczek:
  • 50ml mleka
  • 2 jajka
  • 150g mąki orkiszowej jasnej (może być pszenna)
  • 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być inna pełnoziarnista)
  • 5g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (może być biały)
  • szczypta soli himalajskiej (może być zwykła, ale nie polecam :) )
  • 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego (może być masło)
Nadzienie:

  • garść listków bazylii
  • 20 orzechów arachidowych
  • 80g szynki parma lub podobnej
  • 80g kiełbasy hiszpańskiej z orzechami lub porządnego salami
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oleju lnianego lub z awokado
  • pieprz młotkowany
  • zioła prowansalskie


Bazylię, szynkę, kiełbasę hiszpańską, suszone pomidory kroimy w paski. Dodajemy obrane orzeszki arachidowe, starty parmezan oraz olej. Mieszamy i doprawiamy.

Uwielbiam pieprz świeżo mielony, ma całkiem inny aromat niż pieprz mielony na proszek. Myślałam, że nie ma nic "po środku"... a jednak - pieprz młotkowany. Jest bardzo aromatyczny i w zapachu podobny do tego świeżo zmielonego. Jak dla mnie genialne rozwiązanie.


 
Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy razem lub wyrabiamy mikserem z końcówką hak. Dodajemy mleko z jajkami i ponownie wyrabiamy około 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie bardzo wolno, po 1,5h zmiana nie będzie bardzo widoczna, ale tak ma być. 

 
Wyciągamy ciasto z miski, zagniatamy na kształt rolady i tniemy na dziewięć kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy i nakładamy na jego środek łyżkę farszu. Sklejamy ciasto i formujemy bułeczkę. Układamy na blaszce w sporych odstępach. Gotową blaszkę przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 30 minut. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 12 minut. 
 



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Gotowanie i blogowanie & LifeStyle , Blogger