11:25

Wieprzowo-wołowe burgery z bazyliowym humusem



Te burgery nie są przypalone :) Sos musztardowy bardzo łatwo się karmelizuje i stąd ten "piękny" kolor. Zdrowsza wersja burgerów z zielonym hummusem - są przepyszne!



Składniki:

  • 150g mięsa mielonego wieprzowego
  • 150g mięsa mielonego wołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • Pieprz, papryka słodka, oregano – i wasze ulubione przyprawy do mięsa
  • 4 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki startego cheddara czerwonego
  • 2 plasterki cheddara czerwonego
  • Pomidor
  • Biała papryka
  • Hummus


Mięso mieszamy, wyciskamy czosnek i doprawiamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Formujemy burgery i smażymy na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. 

Musztardę mieszamy z cukrem i startym cheddarem. Upieczone burgery smarujemy sosem musztardowym i grillujemy jeszcze 3 minuty z każdej strony. Uwaga – przez dodatek cukru sos łatwo się przypala. Na gotowe burgery nakładamy plasterek sera i zostawiamy by się roztopił. 


W piekarniku grillujemy przekrojone bułki burgerowe na ciemnozłoty kolor. Na każdą połówkę nakładamy sporą porcję hummusu. Na dolną część bułki nakładamy plasterki pomidora, burgera, paprykę białą i przykrywamy drugą połówką bułki. 


4 komentarze:

  1. O widzę ze hamburgery teraz w modzie. wszystkie warzywa świeżutkie to nie to co w budkach czy w mc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że świeże ;) a w dodatku dużo smaczniejsze i dużo większe niż "kupne" :)

      Usuń
  2. No to już wiem co jutro zjem na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja najwierniejsza komentatorka :) Aż mnie dziwi, że jeszcze nie wzięłaś udziału w konkursie :) - http://vitraillight.blogspot.com/2015/06/pierwszy-konkurs.html

      Usuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie