Te burgery nie są przypalone :) Sos musztardowy bardzo łatwo się karmelizuje i stąd ten "piękny" kolor. Zdrowsza wersja burgerów z zielonym hummusem - są przepyszne!
Składniki:
- 150g mięsa mielonego wieprzowego
- 150g mięsa mielonego wołowego
- 4 ząbki czosnku
- Pieprz, papryka słodka, oregano – i wasze ulubione przyprawy do mięsa
- 4 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki startego cheddara czerwonego
- 2 plasterki cheddara czerwonego
- Pomidor
- Biała papryka
- Hummus
Mięso mieszamy, wyciskamy czosnek i doprawiamy. Odstawiamy
do lodówki na minimum 2 godziny. Formujemy burgery i smażymy na patelni
grillowej bez dodatku tłuszczu.
Musztardę mieszamy z cukrem i startym cheddarem. Upieczone
burgery smarujemy sosem musztardowym i grillujemy jeszcze 3 minuty z każdej
strony. Uwaga – przez dodatek cukru sos łatwo się przypala. Na gotowe burgery
nakładamy plasterek sera i zostawiamy by się roztopił.
W piekarniku grillujemy przekrojone bułki burgerowe na
ciemnozłoty kolor. Na każdą połówkę nakładamy sporą porcję hummusu. Na dolną
część bułki nakładamy plasterki pomidora, burgera, paprykę białą i przykrywamy
drugą połówką bułki.
O widzę ze hamburgery teraz w modzie. wszystkie warzywa świeżutkie to nie to co w budkach czy w mc
OdpowiedzUsuńpewnie, że świeże ;) a w dodatku dużo smaczniejsze i dużo większe niż "kupne" :)
UsuńNo to już wiem co jutro zjem na obiad :)
OdpowiedzUsuńMoja najwierniejsza komentatorka :) Aż mnie dziwi, że jeszcze nie wzięłaś udziału w konkursie :) - http://vitraillight.blogspot.com/2015/06/pierwszy-konkurs.html
Usuń