Sezon na owoce rozpoczęty. Malin są jeszcze dosyć drogie, jednak mrożone również świetnie się nadają.
Składniki na 4 porcje:
- 600ml mleka
- 300g malin (świeże lub mrożone)
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki z tapioki (może być mąka ziemniaczana)
- 2 łyżki brązowego cukru
Gotujemy 500ml mleka, pozostałe 100ml mieszamy z malinami, cukrem i mąką. Żółtka roztrzepujemy i dodajemy do malin. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy masę malinowo-jajeczną - ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy na 5 minut i gotowe :)
Fantastyczny deser! Pyszny i zdrowy :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
UsuńMaliny.. mniam!
OdpowiedzUsuńZrobię i napisze jak wrażenia smakowe...
Usuń