13:30

Ciasto truskawkowe - truskawkowy dywan




Krojenie i układanie truskawek trochę trwa, ale ciasto prezentuje się pięknie :) Miałam je wykończyć galaretką, ale wyszło tak ogromne, że po prostu się nie zmieściła. 

Składniki na dużą blachę:

Poncz
  • 250ml wody
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego


Gorącą wodę mieszamy z cukrem trzcinowym, wystudzamy i dodajemy sok z cytryny. Biszkopt przecinamy na pół. 300g truskawek kroimy na plasterki.



Kroimy na drobne kawałki 200g truskawek. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, dodajemy truskawki i miksujemy do uzyskania gęstego truskawkowego kremu, odstawiamy do lodówki na 20 minut. Przygotowujemy budyń. 


Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy truskawkowy krem. Drugi blat biszkoptu nasączamy i wkładamy do blaszki lekko dociskając. Budyń wylewamy na ciasto, równo rozsmarowujemy i na jeszcze letnim układamy plasterki truskawek tworząc dywan. Ciasto wkładamy do lodówki i zostawiamy na kilka godzin, najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce :)



2 komentarze:

  1. wow this cake Looks sooo delicious
    my autun is polish and polish-woman make deifnelty the best cake haha
    thanks for the lovely recipe

    hope you too visit my Blog <3
    AMELY ROSE

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie