Krojenie
i układanie truskawek trochę trwa, ale ciasto prezentuje się pięknie :)
Miałam je wykończyć galaretką, ale wyszło tak ogromne, że po prostu się
nie zmieściła.
Składniki na dużą blachę:
- Biszkopt z 6 jaj (podwójna porcja)
- Budyń klasyczny
- 400ml śmietany kremówki 30%
- 500g truskawek
Poncz
- 250ml wody
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Gorącą wodę mieszamy z cukrem trzcinowym, wystudzamy i
dodajemy sok z cytryny. Biszkopt przecinamy na pół. 300g truskawek kroimy na
plasterki.
Kroimy na drobne kawałki 200g truskawek. Kremówkę ubijamy na
sztywną bitą śmietanę, dodajemy truskawki i miksujemy do uzyskania gęstego
truskawkowego kremu, odstawiamy do lodówki na 20 minut. Przygotowujemy budyń.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy blat
biszkoptu, nasączamy i wylewamy truskawkowy krem. Drugi blat biszkoptu
nasączamy i wkładamy do blaszki lekko dociskając. Budyń wylewamy na ciasto,
równo rozsmarowujemy i na jeszcze letnim układamy plasterki truskawek tworząc
dywan. Ciasto wkładamy do lodówki i zostawiamy na kilka godzin, najlepiej
smakuje po nocy spędzonej w lodówce :)
wow this cake Looks sooo delicious
OdpowiedzUsuńmy autun is polish and polish-woman make deifnelty the best cake haha
thanks for the lovely recipe
hope you too visit my Blog <3
AMELY ROSE
awwww thank you :) :)
Usuń