19:30

Prawdziwe masło




W poście o torcie truskawkowym z bitą śmietaną, opowiadałam Wam o odkryciu prawdziwej śmietany. Niepozorny woreczek z pasteryzowaną śmietaną 30%. Nie dość, że bita śmietana wyszła genialna to nadała się również na boskie masło. 






Składniki (kostka około 150g):
  • 400g śmietany kremówki 30%

Śmietankę ubijamy jak na bitą śmietanę, jedynie nie wyłączamy miksera, gdy masa będzie puszysta a miksujemy dalej. Po kilku minutach masło oddzieli się od maślanki. Wyłączamy mikser i (najlepiej ręką) formujemy z grudek kulę masła. Maślankę odlewamy. Miskę z masłem wypełniamy zimną wodą i w rękach, pod wodą formujemy kostkę - wyciskając przy tym resztki maślanki. Wylewamy wodę i powtarzamy czynność aż do momentu gdy woda będzie przejrzysta. Zimne masło wkładamy do maselniczki lub np. silikonowej foremki by nadać mu ładny kształt. Przechowujemy w lodówce.

Mamy bitą śmietanę i miksujemy dalej :)
Jest przepyszne!


W momencie miksowania możemy dodać sól, chilli, pieprz czy inne przyprawy. Wszystko zależy na jakie masło macie ochotę.



2 komentarze:

  1. Jadłabym wszystko co robisz na swoim blogu! http://cleoklepko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie