W poście o torcie truskawkowym z bitą śmietaną, opowiadałam Wam o odkryciu prawdziwej śmietany. Niepozorny woreczek z pasteryzowaną śmietaną 30%. Nie dość, że bita śmietana wyszła genialna to nadała się również na boskie masło.
Składniki (kostka około 150g):
- 400g śmietany kremówki 30%
Śmietankę ubijamy jak na bitą śmietanę, jedynie nie
wyłączamy miksera, gdy masa będzie puszysta a miksujemy dalej. Po kilku minutach
masło oddzieli się od maślanki. Wyłączamy mikser i (najlepiej ręką) formujemy z
grudek kulę masła. Maślankę odlewamy. Miskę z masłem wypełniamy zimną wodą i w
rękach, pod wodą formujemy kostkę - wyciskając przy tym resztki maślanki. Wylewamy wodę
i powtarzamy czynność aż do momentu gdy woda będzie przejrzysta. Zimne masło wkładamy do maselniczki lub np. silikonowej
foremki by nadać mu ładny kształt. Przechowujemy w lodówce.
Mamy bitą śmietanę i miksujemy dalej :)
Jest przepyszne!
W momencie miksowania możemy dodać sól, chilli, pieprz czy inne przyprawy. Wszystko zależy na jakie masło macie ochotę.
Jadłabym wszystko co robisz na swoim blogu! http://cleoklepko.blogspot.com
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;) Pozdrawiam i już odwiedzam :)
Usuń