11:30

Powidła truskawkowe z ksylitolem

 



Cena za truskawki już spadła, więc zaczęłam robić pierwsze przetwory. Co prawda nie wychodzą zbyt tanio, ale chcę mieć pewność, że gdy już sięgnę po dżem to będzie on zdrowy. Cukier wymieniłam na ksylitol :)





Składniki:
  • 220g ksylitolu
  • 1 kg umytych, obranych truskawek

Truskawki drobno kroimy, przekładamy na dużą i głęboką patelnię, dodajemy ksylitol i powoli smażymy na małym ogniu. Po około godzinie, gdy będą strukturą przypominały powidła, wyłączamy ogień i zostawiamy je na 15minut. Przekładamy do wyparzonych słoiczków - mi wyszły dwa małe - i pasteryzujemy.

Zaczęłam pasteryzować przetwory w piekarniku i jest to dużo wygodniejsze niż gotowanie we wrzątku. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, słoiki luźno układam na blaszce i wkładam do  zimnego piekarnika. Nagrzewam do 120*C i od osiągnięcia temperatury pasteryzuję 45minut. Wyłączam piekarnik, obracam słoiki do góry dnem i zostawiam do całkowitego wystygnięcia. I gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie