18:30

Budyń czekoladowy




Wersja z opakowania niczym nie dorównuje smakowi domowego budyniu. Przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie :) Sezon na truskawki w pełni więc połączenie smaków jest idealne. 




Składniki na 4 porcje:
  • 600ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki z tapioki (może być mąka ziemniaczana)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 100g gorzkiej czekolady



Gotujemy 500ml mleka, pozostałe 100ml mieszamy z kakao, cukrem i mąką. Żółtka roztrzepujemy i dodajemy do kakao. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy masę kakaowo-jajeczną - ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje, dodajemy pokruszoną czekoladę. Odstawiamy na 5 minut i gotowe :)

2 komentarze:

  1. Anonimowy13 czerwca

    Dziś wypróbuję u siebie stworzyć ten domowy budyń, brzmi apetycznie 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, jeśli chcesz wersję na klasyczny to nie oddawaj kakao i zwiększ ilość żółtek do 3 dużych lub 4 małych :)

      Usuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie