Wersja z opakowania niczym nie dorównuje smakowi domowego budyniu. Przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie :) Sezon na truskawki w pełni więc połączenie smaków jest idealne.
Składniki na 4 porcje:
- 600ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki z tapioki (może być mąka ziemniaczana)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki kakao
- 100g gorzkiej czekolady
Gotujemy 500ml mleka, pozostałe 100ml mieszamy z kakao, cukrem i mąką. Żółtka roztrzepujemy i dodajemy do kakao. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy masę kakaowo-jajeczną - ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje, dodajemy pokruszoną czekoladę. Odstawiamy na 5 minut i gotowe :)
Dziś wypróbuję u siebie stworzyć ten domowy budyń, brzmi apetycznie 😉
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, jeśli chcesz wersję na klasyczny to nie oddawaj kakao i zwiększ ilość żółtek do 3 dużych lub 4 małych :)
Usuń