17:00

Mango Lassi

 





Orzeźwiający indyjski koktajl wczoraj zawitał do mojej kuchni. Smak i kolor głownie zależy od stopnia dojrzałości mango. Niestety nie udało mi się znaleźć bardzo dojrzałego owocu, stąd moje lassi jest bardziej żółte niż pomarańczowe.




Składniki:
  • 300g jogurtu naturalnego zimnego
  • 100ml zimnego mleka
  • 3 kostki lodu
  • 1 mango (moje w całości ważyło 724g)
  • szczypta kardamonu
  • 2 łyżki ksylitolu lub miodu z pomarańczy (jeśli mango jest średnio dojrzałe)

Mango obieramy, kroimy i miksujemy na idealnie gładką masę. Dodajemy lód, kardamon i miksujemy 2 minuty. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i miksujemy dodatkowe 4 minuty na wysokich obrotach. Mango lassi musi być gładkie i bardzo kremowe. Próbujemy i doprawiamy do smaku np. miodem. Gdy korzystamy z dojrzałych owoców mango śmiało możemy zrezygnować z dosładzania napoju.

W niektórych przepisach występuje mleko, możecie spróbować je dodać, ale najlepsze lassi wychodzi z samym jogurtem. 


To mango lassi robiłam wczoraj. Dziś kupiłam dwa dojrzałe mango, tak miękkie, że aż się wyginało. Ponownie zrobiłam koktajl... i nie doczekał nawet do zdjęcia. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie