Orzeźwiający indyjski koktajl wczoraj zawitał do mojej kuchni. Smak i kolor głownie zależy od stopnia dojrzałości mango. Niestety nie udało mi się znaleźć bardzo dojrzałego owocu, stąd moje lassi jest bardziej żółte niż pomarańczowe.
Składniki:
- 300g jogurtu naturalnego zimnego
- 100ml zimnego mleka
- 3 kostki lodu
- 1 mango (moje w całości ważyło 724g)
- szczypta kardamonu
- 2 łyżki ksylitolu lub miodu z pomarańczy (jeśli mango jest średnio dojrzałe)
Mango
obieramy, kroimy i miksujemy na idealnie gładką masę. Dodajemy lód,
kardamon i miksujemy 2 minuty. Na koniec dodajemy jogurt
naturalny i miksujemy dodatkowe 4 minuty na wysokich obrotach. Mango
lassi musi być gładkie i bardzo kremowe. Próbujemy i doprawiamy do smaku
np. miodem. Gdy korzystamy z dojrzałych owoców mango śmiało możemy
zrezygnować z dosładzania napoju.
W niektórych przepisach występuje mleko, możecie spróbować je dodać, ale najlepsze lassi wychodzi z samym jogurtem.
W niektórych przepisach występuje mleko, możecie spróbować je dodać, ale najlepsze lassi wychodzi z samym jogurtem.
To mango lassi robiłam wczoraj. Dziś kupiłam dwa dojrzałe mango, tak miękkie, że aż się wyginało. Ponownie zrobiłam koktajl... i nie doczekał nawet do zdjęcia. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl