Uwielbiam domowe pieczywo, wszyscy w domu uwielbiamy :) Bardzo rzadko kupuję chleb czy bułki w piekarni. Częstym gościem w naszym domu jest orkiszowy chleb z suchymi drożdżami. Zrobienie go zajmuje około 15 minut + 60 minut wyrastania i 45 minut pieczenia. Naprawdę szybko :)
Składniki:
- 500g mąki orkiszowej jasnej typ 650
- 7g suchych drożdży
- 100g płatków (ja mam mieszankę owsianych, orkiszowych i gryczanych)
- 350ml wody
- pół łyżeczki soli
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, solą i płatkami. Na
małych obrotach miksera (ja używam końcówki motylkowej a czasem haku w
zależności co jest pod ręką) bardzo powoli dodajemy wodę – tak, by ciasto nadal
pozostało gęste. Jeśli wodę dodamy za szybko, ciasto będzie bardzo lejące i pozostaje nam tylko dosypywanie mąki. Gdy dodamy całą wodę miksujemy jeszcze ciasto około 5 minut by
nabrało sprężystości. Nie wyjdzie mam gęste ciasto "kulka", może być trochę lejące ale gęsta co najmniej jak budyń. Przykrywamy miskę i zostawiamy ciasto na 15 minut. Formę
keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, możemy wysypać do niej ziarna i
wlewamy ciasto chlebowe. Przykrywamy i zostawiamy na 40minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C, ciasto chlebowe smarujemy
wodą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Chleb pieczemy 45 minut, ciepły
wyciągamy z piekarnika i od razu z formy. Nie zdejmujemy papieru aż do momentu, gdy chleb nie wystygnie. Smarujemy powierzchnię wodą i
zostawiamy do ostudzenia.
Ps. Przypominam o konkursie -klik Pierwszy Konkurs :)
Prosty, fajny przepis, z tymże ja tak się zastanawiam nad tym orkiszem, czy on rzeczywiście taki fajny, jak wszyscy mówią? Wszyscy mówią, że on taki dobry, a ja myślę, że swymi właściwościami przypomina po prostu zwykły chleb, zaś lepsze są np. wafle ryżowe. Co myślisz? :)
OdpowiedzUsuńTak czy owak, przepis bardzo fajny. :)
Orkisz jest dużo lepszy od zwykłego ziarna pszenicy. Oczywiście jest to odmiana pszenicy, ale zawiera więcej białka, witamin czy gluten jest dużo lepiej przyswajany przez organizm człowieka. Kromka chleba orkiszowego bardziej zaspokoi Twój apetyt niż kromka zwykłego białego pieczywa :) Osobiście, uwielbiam białe pieczywo i bardzo się męczę, gdy mam zjeść ciemne.. a orkisz jest czymś pomiędzy. Z ogromną różnicą, ze dwie kromki chleba orkiszowego to dla mnie ogromna porcja a dwoma białymi ledwo co się najem :) Także... orkisz bardzo polecam :) i ten jasny typ 650 i ten pełnoziarnisty 1850. Piekę też chleb z 1850 i jest wyśmienity. Zresztą... ostatnio robiłam nawet ciasto drożdżowe orkiszowe :) Skoro już wybierać białą mąkę, to chociaż tą zdrowszą :)
Usuń