18:30

Budyń malinowy



Sezon na owoce rozpoczęty. Malin są jeszcze dosyć drogie, jednak mrożone również świetnie się nadają.




Składniki na 4 porcje:
  • 600ml mleka
  • 300g malin (świeże lub mrożone)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki z tapioki (może być mąka ziemniaczana)
  • 2 łyżki brązowego cukru

 Gotujemy 500ml mleka, pozostałe 100ml mieszamy z malinami, cukrem i mąką. Żółtka roztrzepujemy i dodajemy do malin. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy masę malinowo-jajeczną - ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy na 5 minut i gotowe :)



4 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie