Może kiedyś nadejdzie dzień, gdy przelewając ciasto do papilotek nie pobrudzę ich przy okazji. Jednak, mając ochotę na coś słodkiego wpadłam na pomysł mini serniczków ze zdrowymi dodatkami.
Składniki na 12 dużych papilotek:
- 500g sera białego
- 150g serka waniliowego
- 80g ksylitolu (można użyć zwykłego cukru)
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki z tapioki (można użyć mąki ziemniaczanej)
- 50g żurawiny suszonej
Jajka z ksylitolem miksujemy na puszysty kogel-mogel, zwalniamy obroty miksera do najmniejszych i dodajemy biały ser. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy serek waniliowy a później mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Żurawinę dodajemy do całej masy lub bezpośrednio do papilotek. Ja dodałam część do całej masy a drugą częścią przyozdobiłam papilotki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Serniczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 12minut, zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy jeszcze 45min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim serniczki do wystygnięcia. Letnie możemy wyjmować. Ważne, żeby przez cały proces pieczenia i studzenia nie otwierać ani razu piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl