Wytrawne kruche ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka zimnej wody
Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto.
Chłodzimy w lodówce około godziny. - ostatnio potrzebowałam na szybko i
od razu wyłożyłam formę ciastem i upiekłam, również było smaczne :) -
ale z chłodzeniem jest lepsze.
Ciasto rozwałkowujemy na formę, przykrywamy papierem do pieczenia i
obciążamy grochem, fasolą lub nawet inną formą. Pieczemy 15 minut w
temperaturze 180*C, ściągamy obciążenie i papier i dopiekamy jeszcze 10
minut.
Farsz:
- 2 średnie cukinie
- garść listków mięty
- pieprz
- sól
- 330g śmietanki 30%
Śmietankę doprawić i zblendować z listkami mięty. Cukinię umyć, wyciąć paski za pomocą obieraczki do warzyw, zawijać w różyczki i układać na tarcie. Ciasto zalać sosem miętowym i zapiekać w temperaturze 170*C przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl