14:49

Tarta z cukinią i sosem miętowym




Przepyszna letnia tarta, która wygląda tak samo wspaniale jak smakuje.



Wytrawne kruche ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. 
Chłodzimy w lodówce około godziny. - ostatnio potrzebowałam na szybko i od razu wyłożyłam formę ciastem i upiekłam, również było smaczne :) - ale z chłodzeniem jest lepsze. 
Ciasto rozwałkowujemy na formę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub nawet inną formą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180*C, ściągamy obciążenie i papier i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Farsz:
  • 2 średnie cukinie
  • garść listków mięty
  • pieprz
  • sól
  • 330g śmietanki 30%
Śmietankę doprawić i zblendować z listkami mięty. Cukinię umyć, wyciąć paski za pomocą obieraczki do warzyw, zawijać w różyczki i układać na tarcie. Ciasto zalać sosem miętowym i zapiekać w temperaturze 170*C przez 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie