Kto nie jadł łososia z owocami, niech koniecznie nadrobi straty :) Kocham łososia, za jego smak, za konsystencję, za bycie idealnym do sushi. Truskawki z szampanem, ahh sceneria z każdego romantycznego filmu. Więc cóż innego mogłabym przygotować na romantyczną kolację, jak nie truskawki z winem musującym i łososiem :)
Składniki:
- filet z łososia bez skóry
- 2 łyżki masła
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- pieprz grubo mielony
- świeże truskawki
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 0,5 szklanki białego wina musującego
Łososia spryskujemy sokiem z cytryny i nacieramy pieprzem. Masło rozgrzewamy na patelni i obsmażamy łososia na złoty kolor - ale nie dłużej niż 2 minuty z każdej strony.
Nagrzewamy piekarnik do 160*C. Filety z łososia układamy na folii aluminiowej i posypujemy skórką z cytryny, zawijamy i pieczemy 12 minut.
Truskawki miksujemy z białym winem, doprawiamy pieprzem i odstawiamy do lodówki. Przed samym podaniem wlewamy wino musujące i mieszamy.
Gorącego łososia polewamy zimnym sosem, podajemy ze szparagami lub ryżem.
Mmmm pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńJadłabym często ! Trzeba wypróbować! Gratuluje pomyslu!
OdpowiedzUsuń