15:04

Łosoś z truskawkami i winem




Kto nie jadł łososia z owocami, niech koniecznie nadrobi straty :) Kocham łososia, za jego smak, za konsystencję, za bycie idealnym do sushi. Truskawki z szampanem, ahh sceneria z każdego romantycznego filmu. Więc cóż innego mogłabym przygotować na romantyczną kolację, jak nie truskawki z winem musującym i łososiem :)

Składniki:
  • filet z łososia bez skóry
  • 2 łyżki masła
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • pieprz grubo mielony
  • świeże truskawki
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 0,5 szklanki białego wina musującego

Łososia spryskujemy sokiem z cytryny i nacieramy pieprzem. Masło rozgrzewamy na patelni i obsmażamy łososia na złoty kolor - ale nie dłużej niż 2 minuty z każdej strony. 
Nagrzewamy piekarnik do 160*C. Filety z łososia układamy na folii aluminiowej i posypujemy skórką z cytryny, zawijamy i pieczemy 12 minut. 

Truskawki miksujemy z białym winem, doprawiamy pieprzem i odstawiamy do lodówki. Przed samym podaniem wlewamy wino musujące i mieszamy.

Gorącego łososia polewamy zimnym sosem, podajemy ze szparagami lub ryżem.

3 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie