13:34

Tarta z brokułami i pieczarkami

 
 Wytrawne kruche ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. 
Chłodzimy w lodówce około godziny. - ostatnio potrzebowałam na szybko i od razu wyłożyłam formę ciastem i upiekłam, również było smaczne :) - ale z chłodzeniem jest lepsze. 
Ciasto rozwałkowujemy na formę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub nawet inną formą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180*C, ściągamy obciążenie i papier i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Farsz:
  • 1 duży brokuł
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 150g żółtego sera
  • 1 jajko
  • 100ml śmietany
  • 50ml mleka
  • sól, pieprz i papryka słodka

Brokuły gotujemy we wrzątku około 7 minut. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na maśle. Na kruchym cieście układamy lekko podgotowane brokuły, podsmażoną cebulę i pokrojone pieczarki. Całość posypujemy połową startego sera. 

W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem, dodajemy śmietanę i resztę startego żółtego sera. Przyprawiamy. Sos wylewamy na tartę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 170*C i pieczemy 35minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie