Wytrawne kruche ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka zimnej wody
Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto.
Chłodzimy w lodówce około godziny. - ostatnio potrzebowałam na szybko i
od razu wyłożyłam formę ciastem i upiekłam, również było smaczne :) -
ale z chłodzeniem jest lepsze.
Ciasto rozwałkowujemy na formę, przykrywamy papierem do pieczenia i
obciążamy grochem, fasolą lub nawet inną formą. Pieczemy 15 minut w
temperaturze 180*C, ściągamy obciążenie i papier i dopiekamy jeszcze 10
minut.
Farsz:
- 1 duży brokuł
- 5 pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 150g żółtego sera
- 1 jajko
- 100ml śmietany
- 50ml mleka
- sól, pieprz i papryka słodka
Brokuły gotujemy we wrzątku około 7 minut. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na maśle. Na kruchym cieście układamy lekko podgotowane brokuły, podsmażoną cebulę i pokrojone pieczarki. Całość posypujemy połową startego sera.
W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem, dodajemy śmietanę i resztę startego żółtego sera. Przyprawiamy. Sos wylewamy na tartę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 170*C i pieczemy 35minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl