13:14

Kokosanki z anyżem




Jedne z ulubionych ciastek mojego męża. Cudowny i aromatyczny anyż wspaniale łączy się z wiórkami kokosowymi. Wszystkim polecam te ciasteczka :)

Składniki
  • 3 łyżki anyżu
  • starta skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200g wiórek kokosowych
  • 4 białka

Sok z cytryny i anyż doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia.
Białka ubijamy na sztywno, małym porcjami dodajemy cukier puder i ubijamy do uzyskania białej błyszczącej masy. Dodajemy skórkę z cytryny oraz wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Dodajemy sok cytrynowo-anyżowy. Mieszamy łyżką aż do połączenia składników.

Piekarnik nagrzewamy do 150*C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i dodatkowo smarujemy papier masłem. Łyżką nakładamy masę kokosową formując ciastka i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Ściągamy z papieru gdy kokosanki będą letnie i zostawiamy je na kratce do całkowitego wystudzenia i stwardnienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie