Jedne
z ulubionych ciastek mojego męża. Cudowny i aromatyczny anyż wspaniale
łączy się z wiórkami kokosowymi. Wszystkim polecam te ciasteczka :)
- 3 łyżki anyżu
- starta skórka z jednej cytryny
- sok z jednej cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200g wiórek kokosowych
- 4 białka
Sok z cytryny i anyż doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia.
Białka ubijamy na sztywno, małym porcjami dodajemy cukier puder i ubijamy do uzyskania białej błyszczącej masy. Dodajemy skórkę z cytryny oraz wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Dodajemy sok cytrynowo-anyżowy. Mieszamy łyżką aż do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do 150*C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i dodatkowo smarujemy papier masłem. Łyżką nakładamy masę kokosową formując ciastka i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Ściągamy z papieru gdy kokosanki będą letnie i zostawiamy je na kratce do całkowitego wystudzenia i stwardnienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl