11:32

Lemon curd



Lemon curd - tradycyjny na maśle. Wiem wiem... kostka masła - jednak... próbowałam zrobić krem bez masła a z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Jest dobry, jeśli jednak miałabym Wam wmówić, że smakuje równie dobrze to byłabym oszustką. Dla mnie niepowtarzalny i genialny smak ma jedynie ten z tradycyjnego przepisu.
Próbowałam również zmniejszyć ilość masła do połowy i dodać tylko troszkę mąki ziemniaczanej... - możecie próbować by odnaleźć bardziej dietetyczną wersję. Moje kupki smakowe jednak wyczuły od razu ingerencje mąki w przepis i krem zdecydowanie stracił na smaku.

Lemon curd możemy przechowywać w słoiczku około tygodnia.




Składniki:
  • 200g zimnego masła minimum 82%
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru białego
  • sok z 5 cytryn - świeży
  • skórka z 5 cytryn - świeża
Masło kroimy w drobną kostkę i odkładamy do lodówki. Do rondla wbijamy jajka, roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy cukier i skórkę z cytryn. Wyciskamy sok z cytryn, usuwamy pestki i wlewamy do rondla z jajkami. Całość mieszamy do całkowitego rozrzedzenia jajek.



Na gotowanie mamy dwa sposoby - dłuższy i krótszy
Dłuższy - przygotowujemy kąpiel wodną i wstawiamy nasz rondel na parę wodą. Mieszamy co chwilkę masę by nie zrobiła się jajecznica. Podgrzewamy około 25 - 40 minut od momentu zagotowania się wody. Gdy masa zgęstnieje i będzie konsystencji budyniu, dodajemy pocięte masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Letni krem przykrywamy przykrywką lub folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 2 godziny.
Krótszy - rondel wstawiamy na bardzo mały "ogień" i cały czas intensywnie mieszamy. Krem bardzo szybko osiągnie żądaną temperaturę i zacznie gęstnieć. Mieszanie jest niezwykle ważne, gdyż bardzo łatwo możemy zrobić cytrynową jajecznicę, jednak zrobienie kremu zajmuje nam około 7 minut. Gdy krem zgęstnieje, ściągamy rondel z palnika i dodajemy zimne masło. Mieszamy aż do rozpuszczenia się masła. Zostawiamy do wystygnięcia, letni krem przykrywamy przykrywką lub folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli zostawimy go na całą noc stężeje niczym dżem i będzie rewelacyjny :)
Osobiście polecam wersję krótszą, poświęcamy jednie około 7 minut na mieszanie kremu :)

3 komentarze:

  1. uwielbiam cytrynowe przysmaki:D przyznam, że sama tego kremu jeszcze nie robiłam, ale zameirzam robić tartę więc przepis jak najbardziej się przyda;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ✦ BlondBlog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł, mam ochotę jutro coś słodkiego wykonać i chętnie wypróbuje przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie