Lemon curd - tradycyjny na maśle. Wiem wiem... kostka masła - jednak... próbowałam zrobić krem bez masła a z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Jest dobry, jeśli jednak miałabym Wam wmówić, że smakuje równie dobrze to byłabym oszustką. Dla mnie niepowtarzalny i genialny smak ma jedynie ten z tradycyjnego przepisu.
Próbowałam również zmniejszyć ilość masła do połowy i dodać tylko troszkę mąki ziemniaczanej... - możecie próbować by odnaleźć bardziej dietetyczną wersję. Moje kupki smakowe jednak wyczuły od razu ingerencje mąki w przepis i krem zdecydowanie stracił na smaku.
Lemon curd możemy przechowywać w słoiczku około tygodnia.
Składniki:
- 200g zimnego masła minimum 82%
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 1,5 szklanki cukru białego
- sok z 5 cytryn - świeży
- skórka z 5 cytryn - świeża
Masło kroimy w drobną kostkę i odkładamy do lodówki. Do rondla wbijamy
jajka, roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy cukier i skórkę z cytryn.
Wyciskamy sok z cytryn, usuwamy pestki i wlewamy do rondla z jajkami.
Całość mieszamy do całkowitego rozrzedzenia jajek.
Na gotowanie mamy dwa sposoby - dłuższy i krótszy
Dłuższy - przygotowujemy kąpiel wodną i wstawiamy nasz rondel na
parę wodą. Mieszamy co chwilkę masę by nie zrobiła się jajecznica.
Podgrzewamy około 25 - 40 minut od momentu zagotowania się wody. Gdy
masa zgęstnieje i będzie konsystencji budyniu, dodajemy pocięte masło i
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z kąpieli wodnej i
odstawiamy do wystygnięcia. Letni krem przykrywamy przykrywką lub folią
spożywczą i odkładamy do lodówki na 2 godziny.
Krótszy - rondel wstawiamy na bardzo mały "ogień" i cały czas
intensywnie mieszamy. Krem bardzo szybko osiągnie żądaną temperaturę i
zacznie gęstnieć. Mieszanie jest niezwykle ważne, gdyż bardzo łatwo
możemy zrobić cytrynową jajecznicę, jednak zrobienie kremu zajmuje nam
około 7 minut. Gdy krem zgęstnieje, ściągamy rondel z palnika i dodajemy
zimne masło. Mieszamy aż do rozpuszczenia się masła. Zostawiamy do
wystygnięcia, letni krem przykrywamy przykrywką lub folią spożywczą i
odkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli zostawimy go na całą noc
stężeje niczym dżem i będzie rewelacyjny :)
Osobiście polecam wersję krótszą, poświęcamy jednie około 7 minut na mieszanie kremu :)
uwielbiam cytrynowe przysmaki:D przyznam, że sama tego kremu jeszcze nie robiłam, ale zameirzam robić tartę więc przepis jak najbardziej się przyda;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ✦ BlondBlog.pl
Fajne beziki :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, mam ochotę jutro coś słodkiego wykonać i chętnie wypróbuje przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń