00:14

Czekoladowe ciastka z chilli

Przepyszne słodko-ostre ciastka. Bardzo długo zachowują kruchość i można tygodniami przechowywać je w puszce czy słoiku - o ile nie zostaną wcześniej zjedzone :)


Składniki:

  • 200g masła
  • 150g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki suszonego chilli
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 300g gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka
Mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, chilli oraz brązowy cukier. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Wlewamy miód, jajko i wyrabiamy ciasto, do gotowego dodajemy pokrojoną czekoladę. Jeśli ciasto nie będzie chciało się dobrze wyrobić to możemy dodać kilka łyżek mleka.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formujemy ciastka i w odstępach układamy na blaszce. Pieczemy około 20 minut uważając by nie przypalić ciastek. Studzimy na blaszce aż do zwarcia ciastek, gdy zrobią się twardsze – gotowe do podniesienia – przekładamy na kratkę.



Uwaga: Wyciągane ciastka z piekarnika mogą być nadal miękkie, mokre i na oko nienadające się do wyciągnięcia. Gdy zaczną się studzić staną się twarde i gotowe do chrupania.

Polecam uformować ciasto w wałek i zawinąć folią spożywczą, całość wstawić na ok. godzinkę do zamrażarki. Schłodzone i lekko twarde ciasto idealnie kroi się na gotowe ciastka do pieczenia, które nie wymagają formowania. Taki wałek można również zamrozić i upiec ciastka w dowolnym późniejszym momencie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie