Przepyszne słodko-ostre ciastka. Bardzo długo zachowują kruchość i można tygodniami przechowywać je w puszce czy słoiku - o ile nie zostaną wcześniej zjedzone :)
Składniki:
- 200g masła
- 150g brązowego cukru
- 1 jajko
- 500g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżeczki suszonego chilli
- 4 kopiaste łyżki kakao
- 300g gorzkiej czekolady
- kilka łyżek mleka
Mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, chilli oraz
brązowy cukier. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Wlewamy miód, jajko i
wyrabiamy ciasto, do gotowego dodajemy pokrojoną czekoladę. Jeśli ciasto nie
będzie chciało się dobrze wyrobić to możemy dodać kilka łyżek mleka.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formujemy ciastka i w
odstępach układamy na blaszce. Pieczemy około 20 minut uważając by nie
przypalić ciastek. Studzimy na blaszce aż do zwarcia ciastek, gdy zrobią się
twardsze – gotowe do podniesienia – przekładamy na kratkę.
Uwaga: Wyciągane ciastka z piekarnika mogą być nadal
miękkie, mokre i na oko nienadające się do wyciągnięcia. Gdy zaczną się studzić
staną się twarde i gotowe do chrupania.
Polecam uformować ciasto w wałek i zawinąć folią spożywczą,
całość wstawić na ok. godzinkę do zamrażarki. Schłodzone i lekko twarde ciasto
idealnie kroi się na gotowe ciastka do pieczenia, które nie wymagają
formowania. Taki wałek można również zamrozić i upiec ciastka w dowolnym późniejszym
momencie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl