Pyszne i kruche malutkie beziki. Genialne do podjadania, przełożenia lemon curd lub deseru semifreddo.
Składniki:
Ciasto:
- 4 białka
- 1szklankę cukru pudru
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
- 1 łyżkę octu
- 1 cukier waniliowy
Ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy w małych
porcjach cukier puder. Gdy masa będzie gęsta, biała i błyszcząca
dodajemy mąkę
ziemniaczaną a po chwili dodajemy ocet i ubijamy jeszcze kilka minut.
Nagrzewamy piekarnik do 120*C i wyciskamy beziki za pomocą szprycy na blaszkę, pieczemy 60
minut,
zmniejszamy temperaturę do 100*C i pieczemy 240 minut. Najlepiej jest
to robić wieczorem i pozostawić bezę do wystudzenia w piekarniku na całą
noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl