11:38

Beziki czyli małe bezy



Pyszne i kruche malutkie beziki. Genialne do podjadania, przełożenia lemon curd lub deseru semifreddo.




Składniki:
Ciasto:
  • 4 białka
  • 1szklankę cukru pudru
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżkę octu
  • 1 cukier waniliowy 



Ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy w małych porcjach cukier puder. Gdy masa będzie gęsta, biała i błyszcząca dodajemy mąkę ziemniaczaną a po chwili dodajemy ocet i ubijamy jeszcze kilka minut. 
Nagrzewamy piekarnik do 120*C i wyciskamy beziki za pomocą szprycy na blaszkę, pieczemy 60 minut, zmniejszamy temperaturę do 100*C  i pieczemy 240 minut. Najlepiej jest to robić wieczorem i pozostawić bezę do wystudzenia w piekarniku na całą noc. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie