12:33

Ciasto na pierogi


Najdelikatniejsze ciasto na pierogi jakie znam, to właśnie to bez jajek. Takie pamiętam z dzieciństwa i tylko takie robię.



Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 250ml wrzątku
  • 1 łyżeczka masła

Mąkę przesiewamy do miski. Do wrzątku dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Mieszamy mąkę i w małych ilościach dodajemy wrzątek nieustannie mieszając. Wody może nam zostać lub jeśli za pierwszym razem Wam zabraknie to dodajcie jeszcze trochę wrzątku ale już bez masła. Im mniej wody tym lepiej, ciasto jest delikatniejsze. Szybko zagniatamy ciepłe ciasto i rozwałkowujemy. Staramy się używać jak najmniej mąki do podsypywania. 



Gotowe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie