12:00

Kakaowa beza z kremem malinowym

Cudownie letnie ciasto, najlepsze i najpyszniejsze ze świeżymi, pachnącymi malinami. Ot kolejna wariacja na temat bezy.




Beza - dwa blaty bezowe
Składniki:
  • 10 białek
  • szczypta soli
  • 21 kopiastych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki kakao
Ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy w małych porcjach cukier puder. Gdy masa będzie gęsta, biała i błyszcząca dodajemy mąkę ziemniaczaną a po chwili dodajemy ocet i ubijamy jeszcze kilka minut.  Dodajemy kakao i miksujemy tylko do momentu połączenia składników.

Bezę dzielimy na dwie porcje i wylewamy na papier do pieczenia, rysujemy łyżką okrąg przy jednoczesnym ściąganiu boków bezy do środka.  
Nastawiamy piekarnik na 180*C bez termoobiegu, gdy się nagrzeje, zmniejszamy temperaturę do 150*C i wkładamy naszą bezę. Po 75 minutach wyłączamy piekarnik, zostawiamy bez otwierania na 15min. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i czekamy jeszcze kolejne 15 min. Teraz już spokojnie możemy wyciągnąć nasze cacko i poczekać aż samo wystygnie w temperaturze pokojowej.

Krem malinowy:
  • 400ml kremówki 36%
  • 200g świeżych malin 
  • garść listków mięty

Ubijamy kremówkę na sztywną bitą śmietanę, dodajemy miętę, maliny i miksujemy kolejne 3 minuty. Odstawiamy krem do lodówki na godzinę.

Dekoracja:
  • świeże maliny
  • listki mięty
  • kakao

Blat bezowy smarujemy kremem malinowym i bez dociskania przykrywamy drugim blatem. Wierzch tortu zdobimy kleksem z kremu malinowego i dekorujemy malinami i listkami mięty. Całość obsypujemy kakao.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie