Cudownie letnie ciasto, najlepsze i najpyszniejsze ze świeżymi, pachnącymi malinami. Ot kolejna wariacja na temat bezy.
Beza - dwa blaty bezowe
Składniki:
- 10 białek
- szczypta soli
- 21 kopiastych łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki octu winnego
- 4 łyżki kakao
Ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy w małych
porcjach cukier puder. Gdy masa będzie gęsta, biała i błyszcząca
dodajemy mąkę
ziemniaczaną a po chwili dodajemy ocet i ubijamy jeszcze kilka minut. Dodajemy kakao i miksujemy tylko do momentu połączenia składników.
Bezę dzielimy na dwie porcje i wylewamy na papier do pieczenia, rysujemy
łyżką okrąg przy jednoczesnym ściąganiu boków bezy do środka.
Nastawiamy piekarnik na 180*C bez termoobiegu, gdy się nagrzeje,
zmniejszamy temperaturę do 150*C i wkładamy naszą bezę. Po 75 minutach
wyłączamy piekarnik, zostawiamy bez otwierania na 15min.
Po tym czasie uchylamy drzwiczki i czekamy jeszcze kolejne 15 min. Teraz
już spokojnie możemy wyciągnąć nasze cacko i poczekać aż samo wystygnie
w temperaturze pokojowej.
Krem malinowy:
- 400ml kremówki 36%
- 200g świeżych malin
- garść listków mięty
Ubijamy kremówkę na sztywną bitą śmietanę, dodajemy miętę, maliny i miksujemy kolejne 3 minuty. Odstawiamy krem do lodówki na godzinę.
Dekoracja:
- świeże maliny
- listki mięty
- kakao
Blat bezowy smarujemy kremem malinowym i bez dociskania przykrywamy drugim blatem. Wierzch tortu zdobimy kleksem z kremu malinowego i dekorujemy malinami i listkami mięty. Całość obsypujemy kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl