11:51

Beziki z lemon curd




Przepyszny deser... jednak bardzo szybko znika :) U nas niestety nie wytrzymały jednego popołudnia. No cóż... są po prostu pyszne :)




Składniki:
Ciasto:
  • 4 białka
  • 1szklankę cukru pudru
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżkę octu
  • 1 cukier waniliowy 



Ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy w małych porcjach cukier puder. Gdy masa będzie gęsta, biała i błyszcząca dodajemy mąkę ziemniaczaną a po chwili dodajemy ocet i ubijamy jeszcze kilka minut. 
Nagrzewamy piekarnik do 120*C i wyciskamy beziki za pomocą szprycy na blaszkę, pieczemy 60 minut, zmniejszamy temperaturę do 100*C  i pieczemy 240 minut. Najlepiej jest to robić wieczorem i pozostawić bezę do wystudzenia w piekarniku na całą noc.

Lemon curd:
  • 200g zimnego masła minimum 82%
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru białego
  • sok z 5 cytryn - świeży
  • skórka z 5 cytryn - świeża
Masło kroimy w drobną kostkę i odkładamy do lodówki. Do rondla wbijamy jajka, roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy cukier i skórkę z cytryn. Wyciskamy sok z cytryn, usuwamy pestki i wlewamy do rondla z jajkami. Całość mieszamy do całkowitego rozrzedzenia jajek. 

Na gotowanie mamy dwa sposoby - dłuższy i krótszy
 
Dłuższy - przygotowujemy kąpiel wodną i wstawiamy nasz rondel na parę wodą. Mieszamy co chwilkę masę by nie zrobiła się jajecznica. Podgrzewamy około 25 - 40 minut od momentu zagotowania się wody. Gdy masa zgęstnieje i będzie konsystencji budyniu, dodajemy pocięte masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Letni krem przykrywamy przykrywką lub folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 2 godziny. 
Krótszy - rondel wstawiamy na bardzo mały "ogień" i cały czas intensywnie mieszamy. Krem bardzo szybko osiągnie żądaną temperaturę i zacznie gęstnieć. Mieszanie jest niezwykle ważne, gdyż bardzo łatwo możemy zrobić cytrynową jajecznicę, jednak zrobienie kremu zajmuje nam około 7 minut. Gdy krem zgęstnieje, ściągamy rondel z palnika i dodajemy zimne masło. Mieszamy aż do rozpuszczenia się masła. Zostawiamy do wystygnięcia, letni krem przykrywamy przykrywką lub folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli zostawimy go na całą noc stężeje niczym dżem i będzie rewelacyjny :)
Osobiście polecam wersję krótszą, poświęcamy jednie około 7 minut na mieszanie kremu :)


Bezika smarujemy lemon curd i złączamy z drugim bezikiem. Odstawiamy na 20 minut. 

A to najbardziej urocze zdjęcie.. jeszcze nie zdążyłam wszystkiego sfotografować a beziki zostały już skradzione z kuchni :)



3 komentarze:

  1. Wyglądają bosko, a smakują pewnie jeszcze lepiej. Kiedyś spróbuje, choć przyznam raz tylko wzięłam się za beze i się rozpłynęły. Ale będę próbować ;) zapraszam do siebie http://co-dzis-zgotowac.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje beziki wyglądają po prostu uroczo :) Musiały być naprawdę smaczne, skoro tak szybko zniknęły. Mi od jakiegoś czasu chodzi po głowie zrobienie bezików z wiśniowym curdem, zobaczymy jak mi to wyjdzie w praktyce :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://wposzukiwaniuinspiracji.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie