20:56

Pieczony kurczak z warzywami w brytfannie




Kilka dni temu pożyczyłam od mamy zamykaną brytfankę by ją wypróbować zanim kupię swoją. Spodobał mi się model Bella w kolorze różowym i znajduje się już na mojej liście zakupów :)


Dzięki brytfance w szybki sposób można przygotować "jednogarnkowy" obiad. Przedstawiam pysznego kurczaka z warzywami.



Składniki:

  • pałki kurczaka
  • cukinia
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • pomidorki koktajlowe
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • ulubione przyprawy
  • 1 szklanka bulionu

Cebulę kroimy na cząstki i obsypujemy nią dno brytfanny. Kurczaka przyprawiamy ulubionymi przyprawami, w moim przypadku to pieprz cytrynowy, papryka słodka, oregano i układamy go na cebuli. Kroimy cukinię oraz paprykę i układamy je wokół pałek. Wrzucamy pomidorki koktajlowe i całość skrapiamy oliwą oraz posypujemy odrobiną soli morskiej. Lejąc po boku brytfanny wlewamy szklankę bulionu. 

Wstawiamy do piekarnika i ustawiamy na temperaturę 190*C termoobieg lub 210*C bez termoobiegu , po 45 minutach ściągamy pokrywkę od brytfanny i ustawiamy opcję grilla i pieczemy jeszcze 15 minut. 

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. wygląda smakowicie, uwielbiam danie jednogarnkowe z warzywami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Warzywka ładnie, kurczaka nie jem ale całkiem pysznie to wygląda :)

    http://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie