11:39

Tarta spaghetti frittata



 
Spaghetti frittata to pomysł na śniadanie, gdy zostanie nam w lodówce ugotowany makaron. Postanowiłam przygotować wersję nie smażoną, a pieczoną, która praktycznie robi się sama i nie musimy pilnować patelni ani obracać frittaty. Prosta w przygotowaniu tarta, która obłędnie smakuje, jednym słowem - polecam!

Składniki:
  • ciasto na tartę wytrawną (na jogurcie, bez masła) - przepis tutaj
  • 200g ugotowanego makaronu spaghetti
  • 250g śmietanki kremówki 30%
  • 100g żółtego sera gouda
  • 2 jajka
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki pieprz kajeńskiego
  • 0,5 łyżeczki soli


Ciasto na tartę przygotowujemy wg przepisu, podpiekamy. 

Makaron mieszamy ze startym (jeśli macie plasterki to pociętym na paski) serem gouda, wbijamy dwa jajka, wlewamy śmietankę i dodajemy przyprawy. Całość starannie mieszamy, by całkowicie rozbić jajka. Przygotowaną masę wlewamy na podpieczoną tartę. Cebulę kroimy w półplasterki, wykładamy nią wierzch tarty. 

Przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 190*C - termoobieg, środkowa półka. 

Kroimy po całkowitym wystudzeniu.






1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl