12:08

Spaghetti z tuńczykiem i suszonymi pomidorami



Wspaniały makaron z passatą, tuńczykiem, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Smakuje obłędnie! Od razu przenosi nas na słoneczne południe Italii i pozwala się rozmarzyć.


Składniki:
  • 170-185g tuńczyka w sosie własnym (mała puszka)
  • 10 czarnych oliwek
  • 270g odsączonych suszonych pomidorów (słoiczek)
  • 2 łyżki pociętej kolendry (ewentualnie pietruszki)
  • 400g passaty
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili sól, pieprz
  • 500g makaronu spaghetti 

Oliwę rozgrzewamy na patelni z dodatkiem chili. Pomidorki tniemy w paski, oliwki w plasterki, wrzucamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Dodajemy odsączonego tuńczyka, łączymy z resztą składników i chwilę smażymy. Wlewamy passatę, wyciśnięte ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Na wolnym ogniu gotujemy sos przez 15 minut.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (bez polewania wodą) i łączymy z sosem. Spaghetti posypujemy kolendrą i podajemy.













2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam polaczenie tunczyka i suszonych pomidorow

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Lifestyle by Gotowanie i blogowanie , Blogger