Wspaniały makaron z passatą, tuńczykiem, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Smakuje obłędnie! Od razu przenosi nas na słoneczne południe Italii i pozwala się rozmarzyć.
Składniki:
- 170-185g tuńczyka w sosie własnym (mała puszka)
- 10 czarnych oliwek
- 270g odsączonych suszonych pomidorów (słoiczek)
- 2 łyżki pociętej kolendry (ewentualnie pietruszki)
- 400g passaty
- 50ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili sól, pieprz
- 500g makaronu spaghetti
Oliwę rozgrzewamy na patelni z dodatkiem chili. Pomidorki tniemy w paski, oliwki w plasterki, wrzucamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Dodajemy odsączonego tuńczyka, łączymy z resztą składników i chwilę smażymy. Wlewamy passatę, wyciśnięte ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Na wolnym ogniu gotujemy sos przez 15 minut.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (bez polewania wodą) i łączymy z sosem. Spaghetti posypujemy kolendrą i podajemy.
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam polaczenie tunczyka i suszonych pomidorow
OdpowiedzUsuń