10:00

Spaghetti bolognese


Gęste, pomidorowe, aromatyczne i uzależniające... to dla mnie spaghetti bolognese. Uwielbiam częściowo przygotowywać sos w robocie kuchennym, bo dzięki niemu mięso jest idealnie drobne i wspaniale łączy się z sosem.

Składniki
  • 250g mięsa mielonego
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 400g słodkich pomidorów z puszki
  • 100ml wody
  • 200ml półwytrawnego wina czerwonego
  • oliwa z oliwek
  • bazylia, pieprz, papryk słodka, oregano, tymianek
  • świeża bazylia
  • makaron spaghetti
  • parmezan do posypania (opcjonalnie)

Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy ją na złoto. Dodajemy mięso mielone, przeciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu. Usmażone mięso studzimy, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy słodkie pomidory, kilka listów bazylii, wodę i miksujemy/rozdrabniamy aż kawałki mięsa będą malutkie.

Sos mięsny wlewamy do garnka, dodajemy czerwone wino, pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę, pietruszkę i dusimy na małym ogniu przez 45 minut.

Makaron gotujemy dopiero, gdy sos jest gotowy. Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wykładamy na talerze. Nie polewamy makaronu zimną wodą, jedynie do odcedzamy. Sam makaron może się posklejać, ale wymieszany wraca do pierwotnego „luźnego” kształtu.

Podajemy ze świeżą bazylią i parmezanem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie