09:00

Mazurek z kremem cytrynowym - lemon curd



Słodki mazurek, a jednocześnie orzeźwiający dzięki dużej ilości kremu cytrynowego. Smakuje cudownie!


Składniki:
(dwa ciasta)
  • 370g masła w temperaturze pokojowej
  • 370g mąki krupczatki
  • 160g cukru pudru
  • 120g migdałów w płatkach
  • 6 ugotowanych żółtek
  • 1 surowe żółtko
  • skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
Lukier
  • 1 białko
  • 180g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem cytrynowy
  • 100g zimnego masła minimum 82%
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • sok z 3 cytryn - świeży
  • skórka z 3 cytryn - świeża

Płatki migdałowe rozdrabniamy (lub siekamy najdrobniej jak to możliwe), żółtka rozdrabniamy lub przecieramy przez sito.

Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko, miksujemy do połączenia. Dodajemy ugotowane żółtka, rozdrobione migdały, szczyptę soli, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy do lodówki na minimum 3h, a najlepiej całą noc.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy jajko. W dłoniach formujemy wałeczki, układamy je dookoła ciasta. Mazurek pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175*C. Ostawiamy do wystudzenia.

Lukier

Białko mieszamy z sokiem, dodajemy cukier puder i mieszamy przez kilka minut do uzyskania gęstego i białego lukru. Pędzelkiem nakładamy lukier i ozdabiamy ramkę ciasta. Zostawiamy, aż lukier zastygnie.

Krem cytrynowy

Masło kroimy w drobną kostkę i odkładamy do lodówki. Do rondla wbijamy jajka, roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy cukier i skórkę z cytryn. Wyciskamy sok z cytryn, usuwamy pestki i wlewamy do rondla z jajkami. Całość mieszamy do całkowitego rozrzedzenia jajek.

Rondel wstawiamy na bardzo mały "ogień" i cały czas intensywnie mieszamy. Krem bardzo szybko osiągnie żądaną temperaturę i zacznie gęstnieć. Mieszanie jest niezwykle ważne, gdyż bardzo łatwo możemy zrobić cytrynową jajecznicę. Gdy krem zgęstnieje, ściągamy rondel z palnika i dodajemy zimne masło. Mieszamy do połączenia składników.

Mazurek wypełniamy kremem cytrynowym, wstawiamy do lodówki na godzinę. Dekorujemy. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie