11:00

Kawowe pianki w czekoladzie



Wersja pianek to takie XXL - spora ilość pianki i mniejsza ilość czekolady. Delikatnie, rozpływające się w ustach, kawowe i z dodatkiem czekoladowego likieru. Deser lekko słodki, bardzo kawowy i zdecydowanie tylko dla dorosłych. 

Składniki:


Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia.
Ser miksujemy z jogurtem, cukrem oraz kawą. Nadal miksując wlewamy likier, do połączonej masy dodajemy ostudzoną żelatynę. 

Kwadratową foremkę wykładamy folią aluminiową, wlewamy masę kawową, wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki na 12 godzin. 

Schłodzoną i sztywną piankę wyciągamy z foremki, kroimy w kostkę lub prostokąty i układamy luźno na talerzu lub desce. 

Nad kąpielą wodą, w rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy na gładką masę. Płynną czekoladą smarujemy pianki – sam wierzch lub całe. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Pianki przechowujemy w lodówce. 







2 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie