To danie, które nie dość, że jest pyszne to pięknie się prezentuje na stole. Miła odmiana od kiełbasy dodawanej do żurku czy zwyczajnie gotowanej. Możecie przygotować kilka kiełbas w jednej wielkiej plecionce czy wieńcu lub każdą osobno. Efektowna propozycja na Wielkanoc.
Składniki:
- 4 białe kiełbasy
- 500g mąki pszennej
- 250g jogurtu
- 250g masła
- szczypta soli
- mleko do posmarowania ciasta
- chrzan z żurawiną do podania
Jeśli biała kiełbasa jest surowa, to gotujemy ją.
Mąkę zagniatamy z jogurtem, masłem i solą. Formujemy kulę ciasta i wkładamy ją do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy 4 kwadraty – wielkość taka, by zmieściła się po skosie na nich kiełbasa. Resztę ciasta tniemy w paski.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kwadraty z ciasta, a na nich po skosie kiełbasy. Następnie układamy paski ciasta tworząc plecionkę. Gotową plecionkę dociskamy do ciasta, odcinamy odstające paski.
Układamy pionowe paski ciasta, następnie układamy na nich poziome paski. Układając poziome podnosimy, co drugi pionowy pasek. Jest to bardzo łatwe, a prezentuje się niesamowicie efektownie.
Ciasto smarujemy mlekiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika 190*C na 12-15 minut.
świetne danie na wielkanocny stół, skopiuję:)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mojego męża :D
OdpowiedzUsuń