11:00

Babka ziemniaczana z kawałkami ziemniaków



Babka ziemniaczana w kolejnej wersji. Wpadliśmy na pomysł, żeby w środek babki wsadzić połówki ziemniaków. Wyszło wspaniale.


Składniki:
  • 4kg ziemniaków
  • 0,7kg kiełbasy wiejskiej
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 300ml mleka
  • 200g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • ogórki konserwowe

Obieramy ziemniaki. Odkładamy 8-10 ziemniaków w całości, resztę ścieramy na tarce i odstawiamy na sitku do odsączenia - sitko stawiamy na miską (ok. 30min). Powstałą wodę z ziemniaków wylewamy, zbieramy tylko białą skrobię, która osiadła na dnie miski.

W dużej misce mieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz mleko. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy poszatkowane cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę, pociętą natkę pietruszki i podsmażamy wszystko na ciemno-złoto. Zawartość patelni dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy połowę masy ziemniaczanej. Odłożone wcześniej ziemniaki kroimy na pół, układamy na masie ziemniaczanej. Wykładamy resztę masy do formy.

Babkę wstawiamy do zimnego piekarnika. Rozgrzewamy go do 170*C i pieczemy przez 120 minut od momentu nagrzania.

Jako dodatek świetnie pasują konserwowe ogórki i cały obiad gotowy. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie